Признатото от международната общност правителство на Йемен и подкрепяните от Обединените арабски емирства (ОАЕ) сепаратисти подписаха споразумение за споделяне на властта и прекратяване на боевете, информира "Ал Джазира", позовавайки се на саудитската държавна телевизия.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман обяви, че йеменското правителство и сепаратистите от Южен Йемен ще прекратят борбата за власт в раздираната от конфликт арабска държава.

Хутите в Йемен свалиха американския дрон до саудитската граница

Хутите в Йемен свалиха американския дрон до саудитската граница

Дронът е събирал разузнавателна информация

Принц Мохамед описва "Риядското споразумение" като важна крачка към политическо решение за прекратяване на четиригодишната кръвопролитна война.

Не бяха разкрити подробности по време на церемонията по подписване на споразумението, предавана на живо по саудитската държавна телевизия, но източници заявиха, че споразумението предвижда правителствени рокади с цел включване и на сепаратисти.

Източници казаха, че армиите им са под правителствен контрол.

Подкрепяното от ОАЕ сепаратистко движение се опитваше да наложи самоуправление в Южен Йемен.

Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Иран се опитвал да се сдобие с прецизни оръжия

Седмиците кръвопролитни боеве увеличаха страховете от отслабване на блока от сили срещу подкрепяните от Иран хуси, което подкопава шансовете за намиране на решение за прекратяване на гражданска война.

Подкрепяните от ОАЕ сепаратисти от Южния преходен съвет (STC) и подкрепяното от Рияд правителство на президента Абд Рабу Мансур договориха по-рано предварително споразумение за прекратяване на боевете.

САЩ и хусите в Йемен преговарят за прекратяване на войната

САЩ и хусите в Йемен преговарят за прекратяване на войната

Опитваме се да прекратим войната в Йемен, обяви помощникът на държавния секретар по въпросите на Близкия изток Дейвид Шенкър