През 2015 година петима книжари в Хонконг изчезнаха и по-късно се появиха във вътрешността на Китай в ръцете на властите. Сега има опасения, че подобна съдба е сполетяла и китайския милиардер Сяо Цзянхуа, който е изчезнал от миналата седмица, съобщава БиБиСи.

Първата информация дойде от чужбина. Базираният в Ню Йорк специализиран сайт Mingjing News за китайска политика съобщи, че китайски милиардер е арестуван в Хонконг и е отведен във вътрешността на страната от китайската полиция миналият петък.

На следващия ден полицията в Хонконг получи молба да разследва изчезването на бизнесмена.

Местната полиция установила, че издирваният мъж наистина е влязъл във вътрешността на Китай в петък. Ден по-късно, 29 януари, член на семейството на изчезналия е поискал полицията да прекрати издирването. Представителят на семейството заяви, че изчезналият човек е в "безопасност".

Впоследствие базираният в САЩ сайт Bowen Press съобщи, че става въпрос за Сяо Цзянхуа - един от най-богатите китайци. Състоянието му се оценява на 6 милиарда долара. Китаецът, който е на около 40 г., е натрупал богатството си предимно в сектора на услугите.

През 2014 година милиардерът отрече, че се е преместил в Хонконг, за да избегне разследване на китайските власти за корупция.

Той е видян за последно в петък в хотел "Четири сезона" в Хонконг, където се смята, че е живеел.

Изчезналият е собственик на базираната в Пекин компания Tomorrow Holdings.

Мистерията се задълбочи след като компанията излезе със съобщение, в което се казва, че Цзянхуа получава лечение в чужбина. Съобщението обаче противоречи с информация на полицията на Хонконг, че бизнесменът се е върнал в Китай.

Вчера компанията излезе с още едно съобщение, в което се подчертава, че милиардерът е патриот и е предан на Комунистическата партия. Пояснява, че не е отвлечен. Впоследствие съобщенията на компанията бяха изтрити.

Милиардерът е роден в Китай, но има канадско гражданство и разрешение за постоянно пребиваване в Хонконг.

Канадското правителство обяви пред британската медия, че знае за случая и в момента събират информация.

Въпреки молбата на семейството хонконгската полиция продължава разследването.

Между октомври и декември 2015 година в Хонконг изчезнаха петима мъже, които са свързани с издателската къща Mighty House, която продава книги, критикуващи лидерите на Китай. По-късно мъжете се появиха по телевизията и признаха, че са продавали "неразрешени книги".