Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че е пределно ясно, че доверието към Европейския съюз е заложено на карта, информира "Политико".

"По време на срещата на върха на ЕС през октомври всички лидери решиха, че ако Турция продължи с престъпното поведение, ще има последици и ние съвместно решихме, че датата, когато ще се вземат решения, ще бъде тази среща на върха на ЕС, срещата на върха на ЕС през декември", коментира той преди разговорите.

Атина обвинява Турция в подпомагане на миграцията на сомалийци в Гърция

Атина обвинява Турция в подпомагане на миграцията на сомалийци в Гърция

Ново напрежение между Атина и Анкара

Сега ще се изясни дали може да се вярва на Европа, добави Мицотакис и заключи с думите Pacta sunt servanda (принцип на добросъвестното изпълнение на международните договори).

Междувременно "Катемерини" пише, че Атина не е удовлетворена от проекта на комюникето от срещата на върха на ЕС днес и утре в частта за Турция.

Гърция настоява да бъде включен по-заплашителен език към Анкара.

В черновата със заключенията, обсъдени в сряда на ниво посланици, се казва, че евролидерите ще поискат от външните си министри да подготвят допълнителен списък на базата на списък със санкционирани физически и юридически лица, който е в сила от 2019 г.

Гърция продължавала "провокативните" стъпки въпреки дипломатическите усилия на Турция

Гърция продължавала "провокативните" стъпки въпреки дипломатическите усилия на Турция

Анкара очаквала ЕС да действа като обективен посредник в спора

До момента са наложени рестриктивни мерки на двама членове на турската държавна компания Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Подчертава се, че в списъка могат да бъдат включени тези, които участват в проучванията с изследователския кораб Oruc Reis.

Призовава се върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и Европейската комисия да изготвят доклад за икономическите и политически отношения между Общността и ЕС, а също да се подготвят "варианти как да се подходи" на следващата среща на върха на ЕС през март.

ЕС ще потвърди координация по тези въпроси със САЩ.

Осъждат се едностранните и провокативни действия на Анкара, а също така и ескалиралата риторика по адрес на ЕС.