Правителството на Гърция обвини Турция, че насърчава миграцията на сомалийци чрез кампании за подкрепа и оферти за визи и след това позволява на мигрантите да продължават към Гърция, информира "Франс прес".

Атина отдавна обвинява Анкара в използването на миграцията като оръжие, за да оказва натиск върху Европейския съюз.

Турция контрира, че ЕС не предоставял достатъчна подкрепа, за да може тя да подслонява около 4 млн. мигранти, мнозина от които искат да отидат в Европа.

Фронтекс бил замесен в незаконно връщане на мигранти в Егейско море

Фронтекс бил замесен в незаконно връщане на мигранти в Егейско море

Установено е след разследване на медии

През февруари и март имаше дни на сблъсъци между мигранти и полиция на гръцко-турската граница след вълна от мигранти, за която гръцкото правителство твърди, че е организирана от Турция.

"В Сомалия, разбираме, че турските власти, министерството на образованието и други министерства, насърчават имиграцията в Турция", отбеляза гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи по време на пресконференция.

Цитирайки предполагаеми свидетелства на сомалийски мигранти, Митарачи каза, че кандидатите са "подпомагани" от турския офис за връзка в Могадишу за получаване на визи въз основа на сертификати и документи, предоставени от финансирани от Турция институции в Сомалия.

Те включват болница и университет в Могадишу, уточни гръцкият министър.

"Разбираме, че около 300 души са отлетели за Турция по този начин", отбеляза още Митарачи и допълни: "Тези хора по същество пристигат легално в Турция с изричната цел за нелегален трафик в Европа."

"Когато сомалийците пристигнат в Истанбул, те са прехвърляни в микробуси в определени райони на града, където остават, докато може да бъде уредено преместването им на западното турско крайбрежие", посочи той.

"Очевидно е, че тези хора не са изложени на риск в Турция и следователно трябва да им бъде предоставено убежище, ако е уместно. Притеснително е, че Турция подпомага пристигането на тези мигранти, като охотно предоставя визи за пътуване", каза Митарачи.

Той добави, че сомалийските мигранти също така се твърди, че използват "субсидирани билети и визи, платени от неправителствени организации".

Засега Анкара не е коментирала твърденията на гръцките власти.

Източник от гръцкото министерство на миграцията заяви, че са получени съответни сведения от оцелели сомалийски мигранти, претърпели корабокрушение на 2 декември, при което са загинали две жени.

Атина обвини турската брегова охрана, че не е помогнала на лодката, която според гръцките власти е подала сигнал за бедствие в турски води.

Турция обвини Гърция във въвличане в незаконни отблъсквания на мигранти.

Днес бреговата охрана на Анкара обяви, че е спасила поне 69 мигранти, чиито лодки тя твърди, че са били върнати от гръцката брегова охрана в турски води.

Митараки отбеляза, че Атина била "много горда" с усилията на гръцката брегова охрана да спасява човешки животи.

"Смятаме, че не са се случили отблъсквания, това е резултатът от нашето разследване", увери той и добави, че подобна проверка на европейската гранична агенция "Фронтекс" също не е открила "доказателства за нарушаване на правила до момента".