Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в сряда разширяване на териториалните води от 6 до 12 морски мили в Йонийско море. Той направи това изявление, изказвайки се в парламента по време на дебата за ратифицирането на споразуменията с Египет и Италия относно разграничаването на морските зони и изключителните икономически зони (ИИЗ), съобщава ТАСС.

"Днес обявявам, че с незабавното внасяне на законопроекта в парламента, Гърция разширява териториалните си води на запад от 6 на 12 морски мили".

"Гърция се разширява. Други говорят така, но ние го прилагаме на практика. Като част от прилагането на безспорното ни суверенно право, в съответствие с член 3 от Конвенцията за морското право, ние разширяваме морската си зона в Йонийско море във водната зона от Йонийските острови до нос Тенарон на [полуостров] Пелопонес ", каза Мицотакис.

Ердоган изригна срещу Гърция, всяка нейна грешка можело да я доведе до гибел

Ердоган изригна срещу Гърция, всяка нейна грешка можело да я доведе до гибел

Анкара нямало да прави "никакви отстъпки" на Гърция

"Това е право, което Гърция запазва за бъдещо приложение в други морски райони и което вече е използвано от нашите съседи, спазвайки разпоредбите на Конвенцията за морското право и въвеждайки средна линия, при която разстоянието между бреговите линии (на съседните страни) е по-малко 24 мили", обясни премиерът.

Той допълва, че гръцкото външно министерство информира днес Италия и Албания за разширяването на териториалните води в Йонийско море.

"Външният министър (Никос Дендиас) вече е информирал колегите си от Италия и Албания за нашето решение. Дендиас скоро ще посети Тирана, за да обсъди с албанското правителство окончателното решение по нерешения въпрос за морските зони", коментира Мицотакис.

Териториалните води на Гърция в момента са 6 мили, а въздушното пространство - 10 мили.

Франция настоя Турция да спазва международното право в Източното Средиземноморие

Франция настоя Турция да спазва международното право в Източното Средиземноморие

след като напрежението с Турция се увеличава в региона