Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се оплака от продължаваща турска агресия, ден преди лидерите на ЕС да обсъдят отношенията с Анкара, съобщава АФП.

"Турската агресия срещу Република Кипър остава, подкопавайки европейския курс на Анкара и по същество подновявайки преговорите по кипърския въпрос", каза Мицотакис след среща с президента на Кипър Никос Анастасиадес в Атина.

Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС трябва да обсъдят състоянието на отношенията с Анкара като един от въпросите на срещата им на върха, която започва в четвъртък.

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Новите разговори ще са 62-та среща от 2000 г.

Блокът е насърчен от възобновяването на преговорите на Турция с Гърция по спорната им морска граница и от плановете за възобновяване на мирните усилия на ООН за разделена държава-членка на ЕС - Кипър.

Но ръководителите на ЕС миналата седмица притиснаха турския президент Реджеп Тайип Ердоган за "продължителна деескалация" с Гърция.

През последните седмици бяха проведени два кръга от преговори между гръцки и турски експерти след скок в напрежението в Източното Средиземноморие.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас е поканен да посети Анкара следващия месец.

Миналата седмица Дендиас подчерта, че посещението ще бъде извършено "при подходящи условия", призовавайки турските служители да "избягват изявления, които не помагат за създаването на климат на добри отношения".

Брюксел притиска Турция за "постоянна деескалация"

Брюксел притиска Турция за "постоянна деескалация"

ЕС и Турция се опитват да поправят отношенията си