Севернокорейският войник, който избяга в Република Корея през миналата година, е син на генерал, но той разкри, че повечето граждани на КНДР на неговата възраст не са предани на лидера Ким Чен-ун.

Информацията съобщава британското издание "Гардиън", позовавайки се на японския вестник Sankei Shimbun.

Войник от Северна Корея избяга в Южна Корея

Войник от Северна Корея избяга в Южна Корея

Войникът е бил ранен при изстрел от Северна Корея

Драматичното бягство на Ох Чон-сон през селцето Панмунджом в демилитаризираната зона, обстрелван от своите другари в армията, беше широко отразено от световните медии през миналата година. Севернокореецът беше настанен в болница в Южна Корея със сериозни наранявания.

КНДР наруши примирието, обяви ООН и разпространи видео с избягалия войник

КНДР наруши примирието, обяви ООН и разпространи видео с избягалия войник

Споразумението за примирие е подложено на изпитание

Изключително рядко севернокорейски войници бягат през селцето - голяма туристическа атракция и единственото място на границата, където въоръжените сили на двете държави буквално са лице в лице.

Според японския вестник 25-годишният е син на генерал-майор. Sankei Shimbun отбелязва, че това е първото интервю за медия на дезертьора.

Но въпреки че е бил привилегирован - той се описва като "горната класа" - 25-годишният смята, че не е предан на ръководството на КНДР.

"В Северна Корея хората, особено по-младото поколение, са безразлични един към друг, към политиката и техните лидери, няма чувство на преданост", разкри той.

27-сантиметров паразитен червей открит в стомаха на избягалия севернокорейски войник

27-сантиметров паразитен червей открит в стомаха на избягалия севернокорейски войник

Десетки паразити с телесен цвят са открити

Севернокореецът е "безразличен" към управлението на Ким Чен-ун, третото поколение семейство Ким, което води КНДР, а също така не се интересува какво мислят приятелите му.

"Вероятно 80% от моето поколение е безразлично и нелоялно. Естествено е да не проявяваш интерес или преданост, тъй като наследствената система е приемана като даденост, без значение от неспособността й да нахрани народа", подчерта той и отрече медийна информация в Южна Корея, че е издирван за убийство в КНДР.

След проблеми с приятели, пише вестникът, той започнал да пие. При връщането си на поста той преминал през контролно-пропускателен пункт, страхувайки се от екзекуция, и решил да избяга.

"Страхувах се, че мога да бъда екзекутиран, ако се върна и заради това пресякох границата", обясни 25-годишният и добави, че не съжалява, че е избягал.

Вестникът пише, че японското разузнаване е потвърдило самоличността на Ох.

"Наистина усещах, че сме на ръба на война със САЩ. Напрежението, което усещах, идваше от върха", разкри още той.