"Фактът, че много републикански гласоподаватели подкрепят президента на Русия говори, че значителна част от американците споделят вижданията ни за глобалните предизвикателства и традиционните ценности. Това е добра основа за развитие на отношенията между Русия и САЩ".

Руската армия е най-мощната в света, отсече Путин

Руската армия е най-мощната в света, отсече Путин

Натърти: "По-силни сме от всеки!"

Това заяви руският президент Владимир Путин на ежегодната голяма пресконференция в края на всяка година, съобщава ТАСС.

Пресконференцията на Путин продължи 3 часа и 50 минути. Той отговори на 47 въпроса.

Путин зове за засилване на военния ядрен потенциал на Русия

Путин зове за засилване на военния ядрен потенциал на Русия

Разпореди руските ракети да могат да пробиват всякакви ПРО системи

На журналистически въпрос за новия световен ред и отношенията между Русия и САЩ след победата на Тръмп, Путин отговори: "Всички опити за обвиняване на външни фактори за всички провали на отиващата си администрация и лидерството на Демократическата партия (...) това мое дело ли е? Има системни проблеми. Има пропаст между какво е добро и какво е лошо, когато стане въпрос за елити и народи".

"Мисля, че бившият президент Роналд Рейгън не би се "обърнал в гроба", а би бил щастлив от победите на партията му. Той би бил щастлив за новоизбрания президент, че разбира оскърблението. Той обедини нацията, докато настоящата администрация разедини държавата", добави той и поясни: "Само ние вярвахме, че Тръмп ще спечели. Опонентите му сега търсят някого да обвинят. Демократите трябва да се научат как да губят. Искаме да изградим работни отношения със следващата администрация на САЩ".

По отношение на призива на Тръмп САЩ да модернизират и увеличат ядрения арсенал, руският лидер изтъкна, че няма нищо ново.

"Той говори за увеличаването на американския ядрен потенциал по време на предизборната кампания. Бях изненадан от коментари на някои представители от отиващата си администрация. Вчера заявих, че Русия е по-силна от всеки друг агресор. И това е истина. Какво е агресор? Страна, която ни напада. Модернизирахме нашите сухопътни и морски ядрени сили, както и Въздушно-космическите сили. Действаме в стриктно съответствие с всички наши международни ангажименти, включително и Нов СТАРТ. Нищо ново не се случва тук. Защо някои представители на администрацията на САЩ заявяват, че САЩ имат най-силните въоръжени сили в света? Ние заявяваме, че ние сме по-силни от всеки агресор", изтъкна Путин.

Руският лидер иначе подчерта, че не поставя под съмнение мощта на американските ядрени сили.

Предпоставката за нова въоръжена ядрена надпревара беше създадена след оттеглянето на САЩ от договора за ПРО, не сме го направили ние, отговори Путин на въпрос на БиБиСи за обвиненията на САЩ, че Русия стои зад хакерски атаки по време на президентската кампания в САЩ и за ядреното въоръжаване.

По думите му Русия трябва да отговори на това предизвикателство на САЩ в ядрената сфера, но само в рамките на договореностите и задълженията, които не са нарушавани от Москва. Той добави, че са модернизирали ядрената триада.

Русия никога не се е стремяла към нова ядрена въоръжена надпревара, никога няма да го направим. До 2021 година повече от 70% от руския арсенал ще бъде модернизиран или нов, продължи президентът. 

Според него по време на президентската кампания в САЩ е разкрита достоверна информация за манипулация на общественото мнение в САЩ.

"Никога не съм разкривал съдържанието на личните си разговори с Обама. Страната, която губи, винаги търси някого да обвини. Сега е лесно за тях да обвинят други държави. Но най-важното нещо е това, което беше разкрито. Истината излезе наяве. Демократическата партия манипулира общественото мнение. Председателят на Националния комитет на Демократическата партия подаде оставка. Това означава, че тази информация е била истина. И вместо да се извинят, те избраха да винят други", отговори той на въпроса на британската медия за хакерските атаки и разговорите с Обама по "червения телефон".

Що се отнася до демокрацията, ние говорим за това отдавна, но нашите американски колеги го пренебрегват. Отдавна повдигнахме този проблем. Американската избирателна система е архаична. Но решението е на американския народ. Демократическата партия ясно е забравила какво означава името й. Мисля, че американците ще се оправят. САЩ са велика страна, каза президентът на Руската Федерация след въпрос на RT дали е жива американската демокрация.

Обама разговарял с Путин по „червения телефон” за хакерските атаки

Обама разговарял с Путин по „червения телефон” за хакерските атаки

Медии отбелязват, че Обама е използвал "червения телефон"

По темата за Украйна Владимир Путин изтъкна, че "напълно подкрепя" визова либерализация за украинците в Европа. "Това е правилната стъпка. Мисля, че визовият режим е останка от миналото", смята той.

Според него нормандският формат не е много ефикасен, но за момента няма друга алтернатива.

За ЕС Путин отговори на въпрос, че Русия е заинтересована от партньорски отношения, но не е работа на Москва да казва как ЕС да изгражда отношенията между страните членки.

Той добави още, че Москва иска ЕС да говори единно.

Искаме партньор, с когото можем да разговаряме. Ако няма такъв глас, ние ще разговаряме на двустранно ниво. Вътрешната структура на ЕС не е проблем, с който трябва да се занимаваме, поясни той.

Когато стане въпрос за насърчаване на връзките с Европа, ние не сме тези, които навредиха на отношенията със Запада и Германия. Ние не наложихме санкции на Европа. Ние само отговорихме на рестриктивните мерки, които ни бяха наложени. Постепенно ще отменим тези санкции, ако нашите партньори вдигнат санкциите, отговори президентът на въпрос на германски журналисти за отношенията на Русия с Европа.

Нашите европейски и американски партньори предоставиха гаранции, че ще бъде спазвано споразумение за Украйна. На следващия ден това споразумение беше нарушено. Това доведе до обединението на Крим с Русия и войната в Донбас, заяви още той.

По думите му Москва от години настоявала за обсъждане на параметрите на това споразумение между ЕС и Украйна.

Той призова за сътрудничество с ЕС в борбата срещу тероризма.

На въпрос на китайската телевизия CCTV Путин отговори: "Китай е нашият най-голям партньор. Има големи проекти в енергетиката, авиацията, космоса. Имаме големи инициативи в инфраструктурни проекти. Юанът е резервна валута сега. Поздравления за това. Нашите позиции по много международни проблеми съвпадат. Това е стабилизиращ елемент в международните отношения. Ние ценим отношенията с Китай и се надяваме да се развият".

По други теми Владимир Путин изтъкна, че едни предсрочни президентски избори в Русия не биха били целесъобразни. Според него решението дали ще се кандидатира за още един мандат ще бъде взето с оглед на вътрешната и международната обстановка. 

На въпрос за Сирия и отношенията с Турция руският държавен глава заяви, че убийството на посланика Андрей Карлов в Анкара е покушение срещу Русия и руско-турските отношения. Той е уверен, че убийството няма да навреди на отношенията с Турция.

Владимир Путин призна огромната роля на президентите на Турция и Иран за освобождаването на Алепо.

"Не знам, звучи нескромно, но без нас това би било невъзможно", подчерта той.

По думите му повече от 100 хиляди души са евакуирани от града. Той определи евакуацията от Алепо като най-голямата в съвременната история на хуманитарните акции, която би била невъзможна без съдействието на Турция, Иран и сирийския президент.

Следващата фаза е спиране на огъня в цялата страна. След това трябва да започнат политическите преговори. Предложихме да се провеждат в Астана. Ердоган и Асад са съгласни, допълни Путин.

По-рано военният министър на Русия Сергей Шойгу е доложил на Путин, че е завършила военната операция в Алепо, информира Интерфакс. Путин отбелязал, че освобождаването на Алепо от радикалните елементи се явява много важна стъпка за пълната нормализация в Сирия и в региона като цяло.

Най-дългата пресконференция на Путин е през 2008 година. Тя продължава 4 часа и 40 минути. През миналата година пресконференцията продължи 3 часа и 8 минути. Тази година са акредитирани рекорден брой журналисти - 1437. Част от журналистите са от Китай, Япония, САЩ, Франция, Германия, Испания, Швейцария и други.