Много европейци и американци вярват до голяма степен, че ислямът е несъвместим със западните ценности. Според проучване, проведено миналия месец от британската фирма за анализи на данни YouGov, почти половината от анкетираните във Франция и Германия - съответно 46 и 47% - възприемат "фундаментален сблъсък" между исляма и ценностите на тяхното общество.

Във Великобритания 38% от анкетираните показват неблагоприятни нагласи към исляма, а в Съединените щати 36% виждат сблъсък на ценности.

Само 24% от анкетираните във Великобритания посочват благоприятни впечатления от исляма, като още още по-малък е процентът от анкетираните във Франция (22%), Германия (20%) и САЩ (17%).

Сравнителните онлайн проучвания показват, че много по-голям брой западни респонденти имат особено неблагоприятно отношение към исляма спрямо други религии като юдаизъм, будизъм и християнство.

"Ясно изразените мнозинства от западните респонденти в проучването също са описали себе си или като много или справедливо загрижени за евентуалното нарастване на екстремизма в исляма, включително 72% във Франция и Германия, 66% във Великобритания и 56% в Съединените щати," казах.

Резултатите от анкетата излязоха в същия ден, когато папата пристига в ОАЕ с послание за мирно съжителство между християни и мюсюлмани. Проведено е многостранно проучване на отношението към религията в региона на Запада и Близкия Изток/Северна Африка във връзка със среща между папа Франциск и големият имам на Ал Азхар, Шейх Ахмед Мохамад ал-Таиб, в Абу Даби на 5 февруари.

Започна историческото посещение на папата в Обединените арабски емирства

Започна историческото посещение на папата в Обединените арабски емирства

Форум срещу религиозния фанатизъм…

За разлика от западните страни, по-малка части от респондентите в Близкия изток и Северна Африка се чувстват по същия начин към християнството, като само 25% в Саудитска Арабия, 22% в Алжир, 13% в ОАЕ и 7% в Египет.

Половината от анкетираните в Египет и една трета в ОАЕ заявяват, че християнството като цяло е съвместимо с тяхното общество, като респондентите в Саудитска Арабия и Алжир показват по-малко благоприятно отношение (съответно 13% и 9%).

Близо две трети от респондентите в преобладаващо мюсюлманската Саудитска Арабия, Алжир и Египет заявяват, че техните ценности са несъвместими с други религии като индуизма и будизма. Отношението към юдаизма е малко по-добро в Алжир (55%), Саудитска Арабия (54%) и Египет (49%).

Респондентите в тези страни изглежда са по-малко загрижени за евентуалното нарастване на екстремизма в исляма, за разлика от анкетираните в западните страни: 52% в ОАЕ заявяват, че са или много или доста загрижени, в сравнение с 39% в Алжир, 38% в Саудитска Арабия и 37% в Египет.

Проучването е насрочено да съвпадне с посещението на папа Франциск в Абу Даби. Папата пристигна в ОАЕ в неделя, като става първият римокатолически понтифик, посещавал Арабския полуостров.

Очаква се папата да насърчи диалога между мюсюлманите и християните и да насърчи взаимното разбирателство и укрепването на мира в Близкия изток.

Срещата е в момент, когато Европа става свидетел на възраждане на десни политици и антиимигрантски настроения, предизвикани от масовия приток на мигранти и бежанци предимно от мюсюлманските страни от Северна Африка и Близкия изток.

В Египет, Либия, Ирак и Сирия християните се сблъскват с насилие от страна на ислямисти от началото на арабската пролет през 2011 г.

Да спасим Европа - да, но коя Европа?

Да спасим Европа - да, но коя Европа?

Европейският съюз страда от демократичен дефицит, който засяга неговата легитимност, пише проф. Дитер Грим