Неправителствената организация "Отворени врати", която наблюдава преследването на християни и подкрепя жертви по цял свят, представя своя Световен списък за наблюдение за 2018 г., описвайки къде християните са най-застрашени.

Те използват система от точки за категоризиране на всяка страна, като се има предвид не само насилието срещу християни, но и дискриминацията.

Има няколко изненади тази година, обясняват те, Афганистан е точно след Северна Корея, която остава начело на списъка, но Непал е стигнал до номер 25. На какво се дължи тази враждебност към християните и как изглежда тя на определени места по света обяснява Лиза Пиърс, главен изпълнителен директор на "Отворени врати Великобритания и Ирландия",

Един от факторите е враждебността на групи като ДАЕШ (Ислямска държава), което има повече общо с идентичността, отколкото с идеологията. "В някои страни, например Афганистан, където ситуацията е изключително сериозна, първо ви идентифицират на племенен принцип, заедно с вашата религия. Когато се отвърнете от племето си, вие се отклонявате от общността и отхвърляте всички, които са инвестирали във вас до този момент", обяснява тя.

"Има религиозна асоциация, тя е съобразена с племето или националността, а когато някой се отвърнат от това, е възприемано като фундаментално отхвърляне на хората около тях", допълва Пиърс.

Снимка 333506

Източник: Open Doors 2018 World Watch List

Тя дава пример с новопоявилите се в класацията Непал и Индия с десни националистки партии в тези страни. "Да бъдеш индианец или да си непалец, трябва да бъдеш индус. Когато лидерите на страната се държат така, това дава възможност на местните общности да се държат така". Пиърс разказва за християнин в Индия, който със семейството си е трябвало да напусне селото, в което живеят, защото никой не желае да го наеме на работа.

От медиите се знаят някои инциденти с насилие, в които християни са ранени или убити, но остават неспоменати случите на дискриминация, които християните срещат ежедневно и могат да имат тежки последици.

Атентатор камикадзе взриви входа на патриаршеската църква в Александрия
Обновена

Атентатор камикадзе взриви входа на патриаршеската църква в Александрия

Втора атака в Египет

Може да има вербална злоупотреба, да им бъде отказан достъп до заетост или християнин да загуби повишение в работата си. В селските райони достъпът до селото може да бъде забранен - дори до гробището, което води до това, че християните трябва да носят мъртвите си на километри, преди да намерят място, което да бъдат погребани.

Психологическата цена на тази стигматизация е тежка. "Част от нашата работа е да помогнем на хората и да им помогнем да видят, че тяхната идентичност не идва от това, което техните общности или техните лидери казват, че са", коментира Пиърс.

"Срещнах семейства в Египет, които са изправени пред истинска борба. В училище децата им се преструват, че са мюсюлмани, след това се прибират и у дома са християни. В много семейства психическото здраве на децата е под натиск. "

Тя споделя случай с малко момче в страна в Азия и неговият първи ден в училище: "Родителите му имат цветарница и той пристига с цветя за учителя. Учителят го привиква в пред класа и вместо да благодари учителят стъпква цветята с думите: "Това момче е християнин и никой не трябва да говори с него"".

"Какво трябва да направиш като родител, знаейки че твоята вяра е причина детето ти да мине през всичко това. Идентифицирането на проблема с преследването на християни е едно нещо, но какво може да се направи, за да се спре. Това навлиза в дневния ред на международни агенции и правителството на Обединеното кралство", коментира Пиърс.

"Те приемат ситуацията по-сериозно, отколкото преди. Работихме усилено, за да установим добри отношения и има все по-голямо осъзнаване на проблема", допълва тя.

Осъдената на смърт суданка се срещна с папата

Осъдената на смърт суданка се срещна с папата

Тя е пристигнала днес в Рим със семейството си след месец

Със сигурност има нужда от по-голяма религиозна грамотност. "Има усещане за противоречиви чувства, знаят, че има проблем, но чувстват, че нямат право да се включат в религиозни въпроси, защото те самите не са религиозни. Тук религията е частна (право на избор, самоопределяне, свобода) - правителството се опитва напълно да разбере колко е фундаментална в геполитически контекст в други части на света. Но има готовност да се ангажира. Това е много трудна работа и оценявам времето и усилията им - бих искала и се надявам на това", обяснява Пиърс.

Тя е категорична, че грижата за преследваните християни не е избор за вярващите. "Това не е някакъв специален интерес. Когато някой християнин е в затвора, всички сме в затвора. Искам да събудя света и да накарам всички да чуят това и да го споделят", допълва тя.

"Мащабът е шокиращ и се влошава. Има 200 милиона християни в най-големите 50 страни в риск. Това трябва да е от значение за нас", коментира Лиза Пиърс.

Християните напускат Светите земи

Християните напускат Светите земи

Малцина идват в Европа, изселват се предимно към Средна и Латинска Америка

"В Египет, както и в много други страни от Близкия изток, вашата религия е посочена в личната ви карта. Това прави дискриминацията и преследването лесни, вие сте пренебрегвани за работа и сте мишена, когато отидете на църква", обясняват от организацията.

Миналата година близо 24 хиляди християни в Индия са физически или психически малтретирани, повече от броя на малтретираните във всички останали страни от списъка, на "Отворени врати".

Докладът показва, че в Югоизточна Азия е възможно да бъде "следващото новопоявило се гонение и преследване" с ислямски екстремизъм, подхранващо и постоянното нарастване на преследванията в Малайзия, Малдивите и Филипините.

В Централна Азия всяка нерегламентирана религиозна група е изправена пред "репресии", се казва в доклада, а християните са посочени с "тежки санкции и жестоки заплахи от службите за сигурност".