Многохиляден протест се събра тази вечер в беларуската столица Минск, съобщават информационните агенции. По оценка на Би Би Си, това може да се окаже най-многолюдната акция от началото на протестната вълна.

Според различни източници, в масовата акция са участвали между 100 и 300 хиляди души. Държавният телевизионен канал "Беларусь 1" обаче съобщи, че демонстрантите са били 20 хиляди.

Шествието на участниците в протеста, което премина по централните улици на Минск, беше наречено "Поход за нова Беларус". То се състоя в напрегната атмосфера, на фона на предупрежденията от страна на властите, че срещу гражданите може да бъде употребена сила.

В центъра на града имаше засилено присъствие на полиция и военни.

Началникът на милицията заяви, че се готвят провокации и призова демонстрантите към благоразумие. Министърът на отбраната от Виктор Хренин от своя страна заплаши, че може да се намесят военните. "В случай, че бъдат нарушени редът и спокойствието, вече ще си имате работа не с милицията, а с армията", каза той.

Борел: ЕС не иска да превръща Беларус във "втора Украйна"

Борел: ЕС не иска да превръща Беларус във "втора Украйна"

Лукашенко бил в същото положение като венецуелския президент

Държавният глава Александър Лукашенко, когото опозицията обвини във фалшифициране на изборите, пристигна в президентския дворец с хеликоптер, облечен с бронежилетка, носейки автомат. Синът ми Николай, който го придружаваше, също беше в бойно снаряжение.

До употреба на сила обаче не се стигна.

Към 20:45 ч. Лукашенко благодари на силите на реда и напусна двореца - отново с хеликоптер.

Малко преди полунощ почти всички демонстранти вече бяха напуснали площад "Независимост", който се превърна в център на протестните акции. Военните камиони също си тръгнаха от центъра на града и се отправиха към постоянните си локации.

Тихановска убеждава, че Беларус не е Украйна

Тихановска убеждава, че Беларус не е Украйна

Страната ще продължи да поддържа тесни икономически връзки с Русия