Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел предупреди за опасността Беларус да се превърне във "втора Украйна", съобщава "Франс прес".

Топ дипломатът на ЕС изтъкна необходимостта да се преговаря с президента Александър Лукашенко.

Европейският съюз няма намерение да превръща Беларус във втора Украйна, категоричен бе Борел, имайки предвид разногласията с Русия след анексирането на Крим през 2014 г.

Напрежението между Европа и Русия се уреди с престрелки, насилие и разпад на украинската територия, който все още продължава, подчерта топ дипломатът на ЕС и допълни, че проблемът на беларусите днес е не да избират между Русия и Европа, а да получат свобода и демокрация.

Беларус обвини САЩ за протестите

Беларус обвини САЩ за протестите

Лукашенко определи опозицията като западни марионетки

По негови думи диалогът с президента Лукашенко трябва да продължи. Според Борел ситуацията е сходна с тази при венецуелския държавен глава Николас Мадуро.

"Мадуро и Лукашенко са в едно и също положение. Ние не ги признаваме за законно избрани. Въпреки това, независимо дали ни харесва или не, те контролират управлението и ние трябва да продължим да преговаряме с тях, независимо че не признаваме демократичната им легитимност", заяви Борел.

Протестите в Беларус започнаха на 9 август, след проведените президентски избори, на които по официални данни с 80% спечели отново настоящия ръководител Александър Лукашенко. Той управлява от 1994 година. Опозицията в Беларус оспорва резултатите от изборите и настоява те да се проведат повторно. Искането обаче беше категорично отхвърлено от Лукашенко, който се ползва с подкрепата на Владимир Путин и Русия.

След изборите много демонстрации бяха потушени със сила от полицията, при което загинаха трима души, десетки бяха ранени, а над 6700 са арестувани. Много от задържаните съобщиха за побоища и изтезания в ареста.

Путин настоява за диалог между властите и народа в Беларус
Обновена

Путин настоява за диалог между властите и народа в Беларус

Лукашенко засега ще остане на власт, Москва ще го остави "да се поизмъчи малко"