Светлана Тихановска е убедена, че страната ще продължи да поддържа тесни икономически връзки с Русия, дори и ако опозицията дойде на власт.

Бившият кандидат за президент на Беларус развива тезата си в интервю за френския седмичник Le Journal du Dimanche, което цитира TACC.

Според Тихановска тези връзки са обективни, тъй като Русия е фактически съсед на Беларус, а страната поддържа търговски връзки с Руската федерация дори в по-големи обеми, отколкото с Европейския съюз.

Тихановска уверява, че никой няма да се противопостави на подобна ситуация, включително и тя.

Никой няма да направи завой на 180 градуса в Беларус, защото "Беларус не е Украйна".

Зеленски посъветва Лукашенко да свика нови избори

Зеленски посъветва Лукашенко да свика нови избори

Украйна следи ситуацията в Беларус

На въпрос на интервюиращия какво очаква от Запада, Тихановская отговоря, че очаква подкрепа за убеждаването на Лукашенко, че е време да си тръгне и че времето му е изтекло.

Тихановска благодари на Франция за помощта - първата страна, която я е подкрепила.

Лукашенко: Беларус ще защити границите си

Лукашенко: Беларус ще защити границите си

Напрежение в страната

На 11 август Тихановска напусна Беларус и се намира в Литва. Самата тя се кандидатира на изборите, след като нейният съпруг бе арестуван и в момента се намира в затвора.

Протестите в Беларус започнаха на 9 август, след проведените президентски избори, на които по официални данни с 80% спечели отново настоящия ръководител Александър Лукашенко. Той управлява от 1994 година. Опозицията в Беларус оспорва резултатите от изборите и настоява те да се проведат повторно. Искането обаче беше категорично отхвърлено от Лукашенко, който се ползва с подкрепата на Владимир Путин и Русия.

Самата Тихановска заяви, че при нови избори няма намерение да се кандидатира.