Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви в интервю за телевизия "Евронюз", че неговият беларуски колега Александър Лукашенко трябва да проведе повторни президентски избори възможно най-скоро.

Украинският лидер призна, че ако беше на мястото на Лукашенко, той "определено" ще гласува след месец. Същевременно наблюдатели от международни групи ще бъдат поканени на изборите, заяви Владимир Зеленски.

Лукашенко: Беларус ще защити границите си

Лукашенко: Беларус ще защити границите си

Напрежение в страната

"Нека си представим, че съм уверен в себе си, уверен съм в избора на хората. Аз съм уверен човек. Как можете да успокоите всички? Определено бих казал: след месец ще има нови избори. Отивам на избори, а който иска да участва - каза Владимир Зеленски.

Лукашенко спря над 20 новинарски сайта

Лукашенко спря над 20 новинарски сайта

Беларуското държавно издателство вчера спря да отпечатва водещите независими вестници

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. След закриването на избирателните секции в републиката започнаха нерегламентирани протести срещу фалшифициране на резултатите. По време на протестите полицията и вътрешните войски използваха сълзотворен газ, шумови гранати и гумени куршуми срещу демонстрантите.

Лукашенко: Западът финансира бунтове, ЕС да гледа собствените си проблеми
Обновена

Лукашенко: Западът финансира бунтове, ЕС да гледа собствените си проблеми

А властта в Беларус не са се разпаднала и има на кого да разчита

По-късно в страната започна стачка на най-големите индустриални предприятия, служителите поискаха нови избори и прекратяване на грубото отношение към протестиращите по време на демонстрации. Всички щабове на кандидатите от опозицията обявиха, че не признават официалните резултати от изборите.