Светлана Тихановска няма намерение да се кандидатира за поста президент на Беларус при нови избори. Това заяви тя в интервю за полския канал "Белсат". Тя не смята, че кризата в родината й може да се разреши без външно давление. Именно и заради това е бил създаден Координационният съвет на опозицията.

Протестите в Беларус започнаха на 9 август, след проведените президентски избори, на които по официални данни с 80% спечели отново настоящия ръководител Александър Лукашенко.

Беларус обвини САЩ за протестите

Беларус обвини САЩ за протестите

Лукашенко определи опозицията като западни марионетки

В първите дни на протести органите на реда използваха сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми срещу демонстрантите. Стотици души бяха ранени, от които над 150 униформени. Повече от 6700 протестиращи пък бяха задържани, а трима души загинаха.

На 11 август Тихановска напусна Беларус и се намира в Литва. Самата тя се кандидатира на изборите, след като нейният съпруг бе арестуван и в момента се намира в затвора.

В Беларус прокуратурата погна опозиционния съвет

В Беларус прокуратурата погна опозиционния съвет

Координационен съвет е сформиран, за да превземе властта и да подкопае националната сигурност

Вчера във видео обръщение Светлана Тихановская призова протестите в страната да продължат и да се разширят стачките с настояване за повторни избори. Тя се обърна към работниците от няколко големи промишлени предприятия в страната, заявявайки, че те са "символът на новия, свободен Беларус" и че бъдещето на нацията зависи от тяхното единство и решимост.

Опозицията в Беларус оспорва резултатите от изборите и настоява те да се проведат повторно. Искането обаче беше категорично отхвърлено от Лукашенко, който се ползва с подкрепата на Владимир Путин и Русия.

След извънредна среща за Беларус на държавните и правителствените ръководители на 27-те държави от ЕС позицията бе, че Съюзът не признава изборните резултати и застава зад беларуския народ за мирно и демократично прехвърляна на властта.

Възможна ли е демократизация в Беларус?

Възможна ли е демократизация в Беларус?

Беларусите днес просто искат справедливост и базови граждански свободи. Но изглежда, че е малко вероятно да ги получат. Което е жалко на фона на случващото се през последните дни