Бившият кандидат за президент на Беларус от опозицията Светлана Тихановская призова протестите в страната да продължат и да се разширят стачките с настояване за повторни избори, съобщава "Спутник".

Във видео, заснето от Литва, Тихановская се обърна към работниците от няколко големи промишлени предприятия в страната, заявявайки, че те са "символът на новия, свободен Беларус" и че бъдещето на нацията зависи от тяхното единство и решимост.

Моля ви да продължите и да разширите стачките, настоя Тихановская и добави, че целта е освобождаването на политическите затворници и провеждането на нови президентски избори.

Кремъл: За момента няма да изпращаме руската армия в Беларус

Кремъл: За момента няма да изпращаме руската армия в Беларус

Кремъл съобщи, че не вижда необходимост Русия

Беларус е обхванат от масови протести от 9 август заради резултатите от президентския вот, според които победител е досегашният държавен глава Александър Лукашенко.

Според официално изнесените данни Лукашенко е получил 80,1% от гласовете, следван от Тихановская от опозицията с 10,12%.

В първите дни на протести органите на реда използваха сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми срещу демонстрантите. Стотици души бяха ранени, от които над 150 униформени. Повече от 6700 протестиращи пък бяха задържани, а трима души загинаха.

След това органите на реда престанаха да използват сила, за да разпръскват демонстрантите, но протестите продължиха по улиците. Няколко телевизии и промишлени предприятия обявиха стачка.

Опозицията в Беларус оспорва резултатите от изборите и настоява те да се проведат повторно. Искането обаче беше категорично отхвърлено от Лукашенко.

Тихановска призова евролидерите да не признават победата на Лукашенко

Тихановска призова евролидерите да не признават победата на Лукашенко

Тихановска отправи апела преди извънредна видеоконференция