Многохилядни протести на поддръжници на президента Башар Асад се проведоха в Дамаск и Алепо, предаде BBC.

"Обичаме те" - скандирали събралите се в Алепо, много от които носели руски и китайски знамена.

Демонстрации срещу управлението на Асад се провеждат от март и при тях досега загинаха 3000 души. Само вчера бяха убити 27 души.

Противниците му, които Асад определя като "въоръжени терористични групи".  заплашиха държавния глава със съдбата на другите свалени негови колеги след "Арабската пролет".

От САЩ заявиха, че се подготвя проекторезолюция срещу Сирия с участието на Русия, която да се предложи на Съвета за сигурност на ООН.

В проекторезолюцията се предвижда „всички страни в Сирия незабавно да спрат насилието, независимо от къде произлиза", но не се споменава за санкции.

Американският държавен секретар Хилъри Клинтън заяви, че в предложението се предвижда изграждането на „паритет между правителството и мирните демонстранти", но САЩ внимателно ще „разгледат проектодокумента".

Тя изрази надежда, че САЩ може да работи с Русия, която за първи път признава тези методи срещу режима в Сирия.

По думите на руския посланик в ООН Витали Чуркин проекторезолюцията е „конструктивна реакция" в Съвета за сигурност, съобщи "Новости".

Френският посланик в ООН Жерард Арауд критикува проекторезолюцията, защото не е балансирана и се нуждае от „много изменения". 

Точна информация за събитията в Сирия е трудно да се получи, тъй като повечето чуждестранни медии имат забрана да ги отразяват, наложена от Асад.