Московски съд отмени присъдата на актьора Павел Устинов. Съдът му даде една година условно с двугодишен пробационен период, информира АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че случаят предизвика протести и голяма кампания в подкрепа на Устинов и други задържани.

Затвор за протестиращи в Москва за използване на сила срещу полицаи

Затвор за протестиращи в Москва за използване на сила срещу полицаи

Според критиците това е опит за сплашване на привържениците на опозицията

23-годишният Устинов беше осъден на три години и половина затвор за упражнено насилие върху полицай на протест на опозицията, въпреки че той твърди, че просто е минал оттам.

Съдия в Московския градски съд обяви, че решението на Тверския районен съд в Москва трябва да бъде променено.

Около 25 000 души взеха участие на разрешен от властите протест в Москва в неделя в подкрепа на тези, които бяха задържани на по-рано проведени антиправителствени протести.

Поддръжници на Устинов реагираха гневно на първоначалната присъда, като го защитиха, че е невинен. Той и адвокатът му обявиха, че не са доволни и от последното съдебно решение и отново ще обжалват.

"Не съм извършвал никакво престъпление", каза Устинов пред журналисти. Той твърди, че служители от националната гвардия са нарушили закона с обвиненията си, че е извършил престъпление. Устинов беше признат за виновен, след като един от служителите го обвини, че му е изкълчил рамото.

Известният адвокат Анатолий Кучерена, който представлява Едуард Сноудън и пое случая на Устинов, коментира, че предишното решение на съда "не се основава на нито едно доказателство".

Майката на актьора, Татяна Устинова, заяви, че освобождаването на сина й е "божие чудо". Но добави, че дори и условна присъда може да създаде проблеми на сина й в професионалния му живот.

"Кой ще поеме риска да го покани", попита тя.

По време на днешното обжалване съдът взе под внимание кадри, на които Устинов е с телефон в ръка до метростанция.

Устинов беше освободен през миналата седмица.