Американската страна отхвърлиха предложението на президента на Русия Владимир Путин за публичен разговор онлайн с президента на САЩ Джо Байдън. Това съобщи Министерството на външните работи на Русия, цитирано от "Комерсант".

"Със съжаление ние констатираме, че американската страна не подкрепи предложението на руския президент Владимир Путин за разговор с американския президент Джо Байдън на 19 или 22 март във формат открита видеоконференция за обсъждане на редица проблеми, които са се натрупали между двете държави, както и по темата за стратегическата стабилност", се казва в съобщението на ведомството.

Форум на свободна Русия: Байдън е първият лидер, който даде точна оценка за диктатора Путин

Форум на свободна Русия: Байдън е първият лидер, който даде точна оценка за диктатора Путин

И други лидери да го последват…

Москва подчертава, че развитието е още една изпусната възможност за намиране на начин за излизане от настоящата безизходица в руско-американските отношения, като пояснява, че вината за текущото състояние на отношенията е изцяло на американската страна.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Путин няма планирани разговори с Байдън, защото Вашингтон не показа готовност за такива разговори.

Миналата седмица Байдън коментира, че със сигурност ще разговаря с Путин в някой момент, но не разкри подробности.

Байдън: С Путин ще говоря, когато му дойде времето

Байдън: С Путин ще говоря, когато му дойде времето

"Много се гордея с държавния секретар", каза Байдън

На 17 март в интервю за ABC News американският лидер Джо Байдън заяви, че Владимир Путин е "убиец". Путин отговори с пожелания за здраве на президента на САЩ. Руският президент предложи публични дискусии с Байдън.