Хората в "Доклада Кремъл" са посочени като "врагове на САЩ". Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който коментира изнесения от Вашингтон списък, информират руски медии.

Министерството на финансите на САЩ публикува дългоочаквания "Доклад Кремъл" - списък с лица, част от руското държавно ръководство или приближени нему, които могат да попаднат под ударите на новите санкции на Вашингтон заради намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г.

"Докладът Кремъл" - причина за скъсване на отношенията между САЩ и Русия

"Докладът Кремъл" - причина за скъсване на отношенията между САЩ и Русия

Нов трус в отношенията между двете страни

В доклада, който финансовото министерство е предоставило на Конгреса на САЩ, фигурират 210 души: 114 висши руски политици и чиновници и 96 олигарси, които по времето на управлението на руския президент Владимир Путин са се облагодетелствали и придобили големи богатства.

Ако прочетете текста, заглавието на този документ, защото всичко това е направено в съответствие със закона за противодействие на враговете на САЩ...Де факто цялата тази група лица е наречена врагове на САЩ. Това е подход, това е изявление, каза Песков.

Той добави, че списъкът може потенциално да нанесе вреда върху имиджа на ръководството на Русия, политиците и предприемачите.

САЩ обявиха "Доклада Кремъл" с 210 руски политици и олигарси

САЩ обявиха "Доклада Кремъл" с 210 руски политици и олигарси

Те могат да бъдат ударени със санкции

Според него този документ създава безпрецедентна ситуация. Песков поясни, че заключение може да бъде направено след подробен анализ от Москва.

Необходимо е да разберем мотивацията и причините за създаването на този списък - "дяволът е в детайлите", каза още говорителят на руския президент Владимир Путин.

Белият дом се отказа от нови санкции срещу Кремъл

Белият дом се отказа от нови санкции срещу Кремъл

САЩ удрят компании с бизнес в Русия

Самият Песков е безразличен относно включването му в списъка на САЩ.

През 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп се подписа под Закона за противодействие срещу противниците на САЩ чрез санкции.