Русия обяви, че изстреляната от Северна Корея балистична ракета по-рано днес е със среден обсег на действие, информират руски медии.

Пхенян "поздрави" САЩ за 4 юли
Обновена

Пхенян "поздрави" САЩ за 4 юли

Ракетата е изстреляна

Припомняме, КНДР разкри, че е провела първи успешен тест на междуконтинентална балистична ракета, която може да порази всяка точка на планетата.

В съобщение руското военно министерство отбелязва, позовавайки се на разузнавателна информация, че ракетата е със среден обсег на действие и не представлява заплаха за Русия.

Успешно изстреляхме междуконтинентална балистична ракета, хвали се КНДР
Обновена

Успешно изстреляхме междуконтинентална балистична ракета, хвали се КНДР

Ракетата е достигнала височина от 2 802 километра и е прелетяла 933 километра

Пояснява се, че системите за ранно предупреждение при ракетна атака са проследили изпитанието на КНДР.

"Изстрелването е проведено в посока обратна на руските граници и не представляваше опасност за Русия. Ракетата достигна височина от 535 километра и измина разстояние от 510 километра преди да падне в централната част на Японско море", уточняват от ведомството и допълват, че данните на руското разузнаване показват, че Пхенян не е изстрелял междуконтинентална балистична ракета, а балистична ракета със среден обсег на действие.

Данните с параметрите на траекторията на балистичната ракета съвпадат с характеристиките на балистична ракета със среден обсег на действие, се пояснява в съобщението на ведомството.

КНДР съобщи, че ракетата Hwasong-14 е достигнала височина от 2 802 километра и е прелетяла 933 километра разстояние за 39 минути преди да порази цел в Източно море (Японско море).

Според АП ракетата със среден обсег на действие може да достигне до Аляска. Тя е прелетяла около 930 километра. Американският ракетен учен Дейвид Райт е изчислил, че ако времето и разстоянието са коректни, ракетата може да е с обсег на действие максимум 6 700 километра.

В момента се анализират подробностите, предполага се, че балистичната ракета е достигнала височина повече от 2 500 километра, прелетяла е около 900 километра за 40 минути и е паднала в Японско море в изключителната икономическа зона на нашата страна, се казва в съобщение на японското военно ведомство.