Външният министър на Русия Сергей Лавров смята, че САЩ не са показали, че са узрели за реална координация с руснаците в бойните действия в Сирия, цитиран от местни медии.

Топ дипломатът на Руската федерация припомни, че в самото начало на операцията на руските Въздушно-космически сили в близкоизточната държава Москва е предложила на Вашингтон и на международната коалиция да си сътрудничат в бойните действия.

По думите му САЩ се „съгласиха да се установи канал за обмен на информация, присъединиха се към режима за прекратяване на бойните действия, но все още не са узрели за реална бойна координация”.

Миналата седмица Пентагонът обяви, че не планира да участва в съвместни операции с Русия в Сирия. Военното министерство припомни, че между Русия и САЩ действа меморандум, позволяваща обезпечаване на сигурността в небето над Сирия.

Лавров също призова Запада да накара сирийската опозиция да преговаря, а не да установява крайни срокове за създаване на управленски механизъм в Сирия.

По време на заседание за стратегически диалог между Русия и Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив руският външен министър съобщи, че арабските страни подкрепят увеличаване на сътрудничеството между Русия и САЩ в борбата срещу тероризма в Сирия.