Руските власти ще осигурят безопасността на предстоящата мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката атомна електроцентрала. Това увери служител, назначен от Москва в Източна Украйна, съобщава "Ройтерс", цитирайки ТАСС.

По-рано днес подкрепяните от Русия власти в региона на украинската АЕЦ заявиха, че не са били информирани за подробности относно посещението на мисията на МААЕ.

Пред РИА Новости пък високопоставен руски дипломат подчерта, че Москва приветства предстоящата мисия на МААЕ в Запорожката АЕЦ.

АЕЦ Запорожие - мисията на МААЕ е на път

АЕЦ Запорожие - мисията на МААЕ е на път

Рафаел Гроси и екипът му ще пристигнат на място по-късно тази седмица

Михаил Улянов, постоянен представител на Русия към международните организации във Виена, заяви, че Русия е направила значителен принос за посещението, което МААЕ съобщи, че ще се състои по-късно тази седмица.

От своя страна групата на директорите от Г-7 по въпросите на неразпространението приветства посещението на ядрения наблюдател на ООН в украинската ядрена централа и отново изрази загриженост за безопасността на съоръжението, което е под контрола на руските въоръжени сили.

"Потвърждаваме отново, че Запорожката атомна електроцентрала и електричеството, което тя произвежда, с право принадлежат на Украйна и подчертаваме, че опитите на Русия да изключи централата от украинската енергийна мрежа биха били неприемливи", се посочва в изявлението на Г-7.

В четвъртък руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Според руските медии министрите са отбелязали "важността на мисията на служителите на МААЕ в Запорожката АЕЦ".

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на Запорожката АЕЦ

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на Запорожката АЕЦ

Не са засегнати критични обекти и агрегати

Според Киев руската армия периодично обстрелва Запорожката АЕЦ, за да обвини Украйна за това и да провокира изключването на централата от украинските енергийни мрежи. Русия твърди, че Запорожката атомна електроцентрала е атакувана от въоръжените сили на Украйна.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

На 18 август заместник-говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев определи като "неприемливо" предложението на ООН за демилитаризация на района около атомната централа.

Спрямо МААЕ и ядреното разоръжаване Русия прилагала ирански тактики

Спрямо МААЕ и ядреното разоръжаване Русия прилагала ирански тактики

Русия блокира по същия начин и работата на конференцията на ООН за ядреното разоръжаване