На заседанието на междуправителствената руско-турска комисия по търговско-икономическо сътрудничество, което ще се проведе на 10-12 октомври в Истанбул, може да бъде подписано споразумението между Москва и Анкара за проекта „Турски поток”.

Това заяви руският енергиен министър Александър Новак в интервю за вестник Hürriyet.

Проектът за междуправителствено споразумение е готов. За приемането на решения по няколко останали неразрешени въпроса руската страна активно поддържа контакти с турската. Има шанс да се подпише споразумението, каза той.

По думите му реализирането на проектите „Турски поток” и АЕЦ „Аккую” са пряк път към нормализиране на отношенията между двете държави.

Новак каза още, че през първия етап ще бъдат изградени два от четирите газопровода, допълвайки, че Турция ежегодно ще получава по 15,75 милиарда куб. м газ. Аналогичен обем газ се планира да бъде доставян за Европа по втората тръба.

За финализиране на това споразумение министерствата на енергетиката на двете страни създадоха работна група, каза още той, допълвайки, че подобно нещо е направено и относно първия турски АЕЦ.

Той припомни, че през 2014 година търговският обмен между двете държави е достигнал 35 милиарда долара, но за 8 месеца през тази година по известни причини е спаднал с 40% в сравнение с предходната година. Новак подчерта, че за негативното влияние има и други фактори, включително спадът на цените на енергийните ресурси на световно ниво.

"Газпром" получи първото разрешително от Турция за строителството на "Турски поток"

"Газпром" получи първото разрешително от Турция за строителството на "Турски поток"

За морския участък на проекта

Миналият месец беше съобщено, че руската компания „Газпром” е получила по дипломатически канали от турските власти първото разрешително за строителството на морския участък от газопровода „Турски поток”.

След като Русия се отказа от проекта "Южен поток" заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т. нар. трети енергиен пакет, бе решено да се строи "Турски поток". Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради обтегнатите отношения с Турция.    

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция. Дължината на морската част е около 910 км, а на сухопътната на турска територия - 180 км. Мощността на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15,75 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 млрд. евро.