Русия ще започне да прилага ответни мерки срещу германски медии, акредитирани в Руската федерация във връзка с решението на германската комисия за медиен надзор да забрани излъчването на телевизионния канал RT DE. Това се казва в изявление на руското външно министерство в сряда, съобщава ТАСС. 

"Присъдата на германския медиен регулатор е недвусмислен сигнал, че руските опасения са предизвикателно игнорирани. Тази стъпка ни лишава от всякакъв друг избор, освен да започнем да прилагаме ответни мерки срещу германски медии, акредитирани в Русия, както и интернет посредници, които произволно и необосновано изтриват акаунти на телевизионния канал от техните платформи", казаха от министерството.

Алексей Пушков, председател на Комисията на Съвета на федерацията по информационна политика и взаимодействие с медиите, е сигурен, че Русия ще отговори с "доста тежки мерки" на решението на германските власти.

"Мисля, че при тази ситуация Русия не може да не реагира, особено след като искове са предявени срещу продуцентска компания, която изобщо не излъчва, тоест това е много съмнително решение от правна гледна точка. Това е абсолютно очевидно посегателство срещу руските медии зад граница", обясни той.

"Мисля, че ще има отговор, не бих искал да уточнявам сега какъв ще бъде, но смятам, че в този случай беше прекрачена червена линия в областта на дискриминацията срещу руските медии. Вярвам, че Русия, разбира се, ще трябва да отговорим, сигурен съм, че ще отговорим с ответни и доста тежки мерки", добави той.

По думите му забраната на излъчването на канала RT на немски език е чисто политическо. "Мисля, че е взето на политическо ниво. Когато се вземе решение на политическо ниво, тогава по правило следва политическа реакция, това се приема в отношенията между държавите", подчерта Пушков.

RT DE Productions ще обжалва в съда решението на германския медиен регулатор да забрани излъчването на телевизионния канал RT DE, съобщава каналът RT Telegram, позовавайки се на заместник-главния редактор Анна Белкина.

"Телевизионният канал RT DE ще продължи да излъчва от Москва", се казва в съобщението. 

Германия блокира немскоезичния канал на руската телевизия RT

Германия блокира немскоезичния канал на руската телевизия RT

Медийният регулатор забранява поддържаната от Кремъл медия поради проблеми с лиценза