Възможно е шефът на "Уикилийкс" Джулиан Асандж скоро да бъде изгонен от посолството на Еквадор в Лондон, съобщи bTV, цитирайки разкритие на еквадорски политици.

Асандж се укрива там от 2012 г.

Асандж се отказа от екстрадиране в САЩ

Асандж се отказа от екстрадиране в САЩ

Според Асандж американското правителство не е изпълнило условията

Настоящото правителство намекна, че е недоволно от престоя на Асандж при тях. Той е там, за да избегне екстрадиция в Швеция, където трябва да бъде разпитан по дело за сексуално посегателство, за което мнозина са скептични, че е изфабрикувано.

Гийермо Ласо, който се кандидатира за президент на Еквадор, заяви, че ако спечели изборите, ще се обърне първо към Асандж и ще го помоли да напусне посолството.

"Гражданите на Еквадор плащат висока цена за нещо, което не е тяхна работа. Ще помолим г-н Асандж да напусне сградата на посолството, като му дадем 30-дневно предизвестие", поясни Ласо.

Еквадор: Ние ограничихме интернета на Асандж

Еквадор: Ние ограничихме интернета на Асандж

В документа ясно се посочва,

Настоящият външен министър на Еквадор определи ситуацията като "извадена от роман на Джон льо Каре".

"Що се отнася до неговият физически комфорт - направихме всичко по силите си. Освен че липсва външно пространство. Нямаме тераса, нямаме градина, тъй че г-н Асандж е прекарал последните четири години и половина на първия етаж в сграда в Лондон, където няма много светлина, особено през зимата", поясни външният министър Гийом Лонг.