Изменението на климата е най-голямото дългосрочно предизвикателство пред глобалната икономика, но светът е най-малко подготвен да се справи поради краткосрочни проблеми, водени от кризата с разходите за живот, се казва в доклад на Световния икономически форум от сряда, пише АП.

Докладът за глобалните рискове на групата, публикуван преди годишната среща на правителствени лидери и бизнес елити следващата седмица в швейцарския алпийски курорт Давос, предлага мрачна перспектива.

Докладът, базиран на проучване на 1200 експерти по риска, шефове на индустрията и политици, казва, че най-големите предизвикателства през следващото десетилетие са свързани с околната среда, но по-непосредствените предизвикателства разсейват световните лидери, някои от които ще бъдат в Давос за панелни дискусии на събитие, което беше критикувано, че не е довело до конкретни действия.

"Идните години ще представят трудни компромиси за правителствата, изправени пред конкурентни опасения за обществото, околната среда и сигурността", според доклада, изготвен в съавторство с глобалния застрахователен брокер Марш Макленън и Zurich Insurance Group.

"Неуспехът да се смекчи изменението на климата е класиран като една от най-тежките заплахи в краткосрочен план, но е глобалният риск, за който се смята, че сме най-малко подготвени", се казва в доклада.

От 10-те най-големи дългосрочни предизвикателства респондентите казаха, че първите четири са свързани с климата: неспособност за ограничаване или адаптиране към изменението на климата; природни бедствия и екстремни климатични условия; загуба на биоразнообразие; и колапс на екосистемата.

Краткосрочните рискове тестват обещанията за достигане на нетни нулеви емисии на въглероден диоксид, улавящ топлината и "разкриха разликата между това, което е научно необходимо и политически приемливо", се казва в доклада.

"Трябва да сме по-добри в балансирането на краткосрочната перспектива на риска с дългосрочната перспектива на риска", каза Каролина Клинт, ръководител по управление на риска в Marsh "и трябва да вземем решения сега, които може да изглеждат контраинтуитивни, защото може да бъде малко скъпо в началото, но е просто неизбежно".

Един пример е голямата инвестиция, необходима за ускоряване на прехода от изкопаеми горива към устойчива енергия, каза Клинт.

На първо място в списъка с предизвикателства през следващите две години е кризата с разходите за живот, предизвикана от пандемията COVID-19 и войната на Русия в Украйна, която доведе до скок на цените на храните и енергията, притискайки финансите на домакинствата по целия свят.

Други вторични трусове, предизвикани от пандемията и войната, сигнализираха за нова и по-мрачна ера за световната икономика.

Правителствата и централните банки са изправени пред дилемата да обуздаят инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти, което крие риск от предизвикване на рецесия, или да харчат пари, за да предпазят хората от най-лошите й ефекти, което може да увеличи вече високите нива на публичен дълг.

Докладът също така казва, че деглобализацията е все по-популярна. Войната в Украйна подчерта зависимостта на Европа от руския петрол и природен газ, докато недостигът на микрочипове, предизвикан от пандемичните ограничения, подчерта разпространението на производството на полупроводници в Азия.

"Икономическата война се превръща в норма", се казва в доклада. Напрежението ще нараства, тъй като глобалните сили използват икономическите политики в отбранителна посока, за да намалят зависимостта от съперници, и нападателно, за да ограничат възхода на конкуриращи нации.

Освен това обществото е все по-поляризирано. Икономическите и социалните разделения се превръщат в политически, като хората са далеч един от друг по въпросите на имиграцията, пола, репродуктивните права, религията, климата и други - което допринася за упадъка на демокрациите.

Голям фактор е дезинформацията и дезинформацията от политически влиятелни личности, разпространяващи крайни вярвания и променящи изборите чрез "ехо камери" в социалните медии, се казва в доклада.

Друг нарастващ риск са киберпрестъпленията и кибернесигурността, произтичащи от все по-свързани обществени услуги като транспортни, финансови и водни системи, което ги прави уязвими на онлайн прекъсвания и атаки.

Състезанието за разработване на нови технологии в области като изкуствения интелект, квантовите изчисления и биотехнологиите ще предложи частични решения на някои кризи, се казва в доклада, но също така може да разшири неравенството, тъй като по-бедните страни не могат да си ги позволят.

"Произтичащата нова икономическа ера може да бъде едно от растящите различия между богатите и бедните страни", се казва в доклада "и първото връщане назад в човешкото развитие от десетилетия".

 Световната банка предупреждава за глобална рецесия, очаква рязко, дълготрайно забавяне

Световната банка предупреждава за глобална рецесия, очаква рязко, дълготрайно забавяне

Глобална рецесия сега, ще е първият път от 1930 г. когато има две глобални рецесии в рамките на едно и също десетилетие