Десетки мумифицирани мишки са сред животните, открити в древна египетска гробница, която беше показана в петък, информират "Ройтерс", АФП и "Гардиън".

Добре запазената и изрисувана гробница до египетския град Сохаг - пустинен район до Нил на около 390 километра южно от Кайро - се смята, че е от ранния период на Династията на Птолемеите преди повече от 2000 г.

Вярва се, че гробницата е на високопоставен служител с името Туту и съпругата му. Тя е една от седемте открития в района, намерени през миналия октомври, когато властите установиха, че контрабандисти незаконно са търсили артефакти.

В Египет откриха фараонска гробница с 50 мумии

В Египет откриха фараонска гробница с 50 мумии

Заемали са важни или престижни позиции

На стените на гробницата са изобразени погребални церемонии и рисунки на собственика, на които той работи на полето, а също така родословното му дърво.

"Едно от най-впечатляващите открития в този район", коментира Мустафа Уазири, генералният секретар на Върховния съвет по антиките. Той поясни, че това е "красива, пъстра гробница".

В гробницата има две мумии, жена на възраст между 35 и 50 г. и момче на 12-14 г., а също така повече от 50 мумифицирани мишки, котки и соколи.

Египет откри гробница на 4440 години

Египет откри гробница на 4440 години

Счита се, че там лежат останките на влиятелен жрец

Династията на Птолемеите управлява три столетия до анексирането на Египет от Рим през 30 пр.н.е.

Правителството описва Сохаг като "исторически един от най-богатите градове в Египет", където през миналата година беше отворен музей.