Икономическият ръст на еврозоната ще се забави повече от очакваното, тъй като производствената криза в блока може да обхване по-големия сектор на услугите на фона на продължаващото глобално търговско напрежение. Това прогнозира Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от "Ройтерс".

Фондът уточнява, че икономиката на еврозоната ще се разшири с 1,2 на сто тази година, като през април организацията прогнозираше 1,3 на сто ръст. Това е значителен спад в сравнение с миналата година, когато валутният съюз отчете ръст от 1,9 на сто. Според някои медии прогнозата на МВФ означава, че еврозоната ще регистрира най-слабия икономически растеж на годишна база от 2013 г.

Икономиката на валутния съюз ще отчете растеж от 1,4 на сто през 2020 и 2021 г. Преди няколко месеца МВФ прогнозираше 1,5% ръст и за двете години.

Забавянето е предимно заради анемичния ръст в Германия и застоят в Италия, отчита фондът, като ревизира предишните си прогнози и за двете държави. През тази година се очаква Германия да отчете ръст от едва 0,5% в сравнение с прогнозата на МВФ от април, когато заложи на 0,8%. Това би означавало 1/3 от общия ръст през 2018 г.

Международният валутен фонд също намали прогнозата си за Франция. Сега се очаква страната да регистрира икономически растеж от 1,2% през тази година вместо 1,3% при предишната прогноза.

Фондът повтори призова си за "синхронизиран фискален отговор" от правителствата, което е ясно послание към Берлин да инвестира повече. Финансовата организация подчертава, че забавянето, предимно заради отражението от глобалното търговско напрежение, може да обхване услугите - най-големия икономически сектор в еврозоната.

Брекзит също бъди тревога и оказва влияние върху икономиката. В случай на подреден Брекзит в края на януари 2020 г. МВФ потвърждава прогнозата си от април, че икономиката на Обединеното кралство ще се разшири с 1,2 на сто тази година и 1,4% през 2020 г. През 2018 г. Великобритания отчете 1,4%.

МВФ очаква инфлацията в еврозоната да бъде 1,2% през тази година, 1,4% през следващата година и 1,5% през 2021 г., което означава, че не е постигната целта на Европейската централна банка от 2% инфлация.