Новият договор за сътрудничество между Германия и Франция, който ще бъде подписан в Аахен на 22 януари, ще подчертае стремежа на страните Берлин да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН.

Frankfurter Allgemeine Zeitung публикува проектотекста на споразумението, предаде ТАСС.

"Приоритетът на германско-френската дипломация ще бъде приемането на Германия в качеството на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН", гласи в текста на договора. Говори се и за планове за създаване на съвместен съвет по въпросите на отбраната и безопасността.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт коментира на брифинг, че новият договор за сътрудничество между Германия и Франция предвижда засилване на взаимодействието, включително и в структурите на ООН.

Договорът предвижда тясно съгласуване на действията на Германия и Франция във всички структури на ООН, каза говорителят и добави, че Париж и Берлин ще работят в Съвета за сигурност на ООН да се чува "обща европейска" позиция.

Днес правителството на Германия одобри новото споразумение, което е допълнение към сключения през 1963 г. Елисейски договор. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас нарече новия договор амбициозен.

Аахенският договор ще бъде подписан на 22 януари от канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон. Берлин и Париж се договориха преди година да започнат изготвянето на ново споразумение. Договорът предвижда икономическа интеграция, сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, външната политика, прокарване на германско-френските интереси, укрепване на конкурентоспособността в двете държави и засилване на взаимодействието между двете граждански общества.