Но остров Борнео са открити 50 дървета, чиято височина надхвърля досега известните "рекорди" по този показател, съобщи "Нешънъл джиографик".

Най-високото тропическо дърво в света се намира там, където учените предполагаха - в горски резерват в щата Сабах, Борнео. Но резултатите, получени чрез лазерно сканиране се оказали изненадващи за изследователите.

През тази седмица, по време на конференцията "International Heart of Borneo" Грег Ансър от "Carnegie Airborne Observatory" обяви, че в защитения резерват Малиау е открито дърво, високо 89.5 метра.

Но проведените чрез лазерно сканиране изследвания през май 2016 г. предизвикаха научна сензация - в съседен резерват беше измерено дърво с височина 94.1 метра. Досега подобни размери не бяха регистрирани в този климатичен пояс.

Най-високите дървета в света са калифорнийските секвои, които растат в умерените ширини. Те достигат височина от близо 116 метра.

Мащабното преброяване на остров Борнео обхваща голяма част от защитените гори на Сабах. При него са установени 50 дървета, които надхвърлят смятаната досега за пределна височина от 89.5 метра.

Тъй като най-високото дърво е било измерено дистанционно, учените не са сигурни към кой вид принадлежи, макар да е много вероятно да е от рода Shorea. Тази група включва близо 200 вида от предимно тропически дървета, ендемични за Югоизточна Азия. Те могат да живеят стотици години, но са застрашени заради дърводобива. В Борнео има над 130 вида, като 91 от тях не се срещат другаде.