Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин приветства решението на премиера Тереза Мей да се оттегли от властта. Корбин коментира, че тя най-накрая е приела, че не може да управлява страната и разделената и разпадащата й се партия, информират медии.

Той призова следващия лидер на Консервативната партия да свика предсрочни избори и да "остави народа сам да реши бъдещето на страната".

Претендентите за поста на Мей

Претендентите за поста на Мей

Борис Джонсън е фаворит

Консервативната партия напълно провали страната за Брекзит и не е способна да подобри живота на хората или да се справи с най-належащите въпроси, подчерта Корбин и поясни, че "последното нещо, от което страната се нуждае", е седмици на "борба" между торите, което може да доведе до липса на премиер.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън също призова за организиране на предсрочни избори и втори референдум за членството на Великобритания в ЕС. Тя смята, че оставката на Мей "няма да разреши бъркотията около Брекзит, която торите създадоха". Стърджън благодари на Мей за работата й въпреки "дълбоките разногласия".

Тереза Мей подаде оставка, оттегля се на 7 юни
Обновена

Тереза Мей подаде оставка, оттегля се на 7 юни

Подава оставка като лидер на Консервативната партия

Бившият външен министър Борис Джонсън призова за обединение на страната и напускане на ЕС.

Евроскептикът Найджъл Фараж написа в "Туитър", че е трудно да не се съчувства на Мей, но политически погрешно е разтълкувала настроението на страната и Консервативната партия.

"Двама лидери на торите си отидоха, чиито инстинкти бяха про-ЕС. Партията трябва да научи урока си или умира", предупреди той.

Лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър благодари на Мей за готовността й да признае нуждите на Северна Ирландия.

Председателят на Либералните демократи Винс Кейбъл коментира, че твърде често Мей е правила компромиси с евроскептиците в Консервативната партия за сметка на страната.

"Премиерът е прав да признае, че администрацията й достигна края на пътя си. Тъжно е, че нейните компромиси през последните три години твърде често бяха с крайнодясното крило на нейната партия вместо да обедини страната", написа политикът в "Туитър".