В целия свят един човек отнема живота си на всеки 40 секунди и повече хора умират от самоубийство всяка година, отколкото във война. Това сочат данни на Световната здравна организация, цитирани от "Ройтерс".

Обесването, отравянето и стрелбата са най-често срещаните методи за самоубийство, посочва СЗО, като призова правителствата да приемат планове за превенция на самоубийствата, за да помогнат на хората да се справят със стреса и да намалят достъпа до средства за самоубийство.

"Самоубийството е глобален проблем за общественото здраве. Всички възрасти, пол и региони в света са засегнати и всяка една загуба е твърде голяма", се казва в доклада на СЗО.

Самоубийството е втората водеща причина за смъртта сред младите хора на възраст между 15 и 29 години, след пътни наранявания, а сред тийнейджърките на възраст от 15 до 19 години е вторият по големина убиец след майчините условия.

При подрастващите момчета самоубийствата са на трето място след пътни инциденти и междуличностно насилие.

Близо 800 000 души умират от самоубийство всяка година - повече, отколкото са убити от малария или рак на гърдата, или от война или убийство, отбелязва СЗО.

През последните години глобалните нива намаляват - с 9,8% спад между 2010 г. и 2016 г., но спадът е несъвършен.

Докладът също така установява, че близо три пъти повече мъже, отколкото жени, умират от самоубийство в богати страни, за разлика от страните с нисък и среден стандарт, където процентите са по-равни.

"Самоубийствата са предотвратими", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес. Той призова всички държави да включат доказани стратегии за превенция на самоубийствата в националните здравни и образователни програми.

От Световната здравна организация подчертават, че ограничаването на достъпа до пестициди е един от най-ефективните начини за бързо намаляване на броя на самоубийствата.

Пестицидите обикновено се използват и обикновено водят до смърт, тъй като са толкова токсични, нямат антидоти и често се използват в отдалечени райони, където няма медицинска помощ наблизо.