Над 100 души са задържани в центъра на Атина за участие в забранени демонстрации по повод годишнината от смъртта на 15-годишен младеж при сблъсък с полицията през 2008 година, предаде БНР,

Вчера гръцките власти забраниха традиционните прояви на този ден заради мерките срещу коронавируса.

Уточнява се, че 60 от арестите са били извършени в квартала, където често се събират анархисти и където младежът беше прострелян.

Въпреки забраната и полицейската блокада на квартал "Екзархия" в Атина, стотици студенти, активисти на леви партии и анархисти се опитаха да протестират. Над сто души бяха арестувани за нарушение на ограничителните мерки за коронавируса.

Студенти проведоха демонстрации и в други гръцки градове. На остров Крит - след предупреждение за действаща забрана, полицията използва сълзотворен газ срещу студентите.

В Патра и Солун демонстрантите бяха посрещнати от кордони полицаи, като отново се създаде напрежение, последвано от арести на част от демонстрантите.

Активисти на младежката организация на комунистическата партия скандираха лозунги срещу правителството, като носеха транспарант с надпис: "Хиляди са реалните жертви на пандемията, мизерията, безработицата и глада".

Сълзотворен газ и водни оръдия в Гърция на годишнина от студентските бунтове

Сълзотворен газ и водни оръдия в Гърция на годишнина от студентските бунтове

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия

По нареждане на полицията метрото в Атина не спира на станции в близост до протестите, за да се попречи на събирането на хора.

Полицаят, който преди 12 години застреля 15-годишния Александрос Григоропулос е в затвора с доживотна присъда, но за демонстрантите днешната дата е повод да изразят недоволството си от политиката на действащото правителство.