Украинската полиция разследва убийствата на повече от 12 000 украинци в цялата страна от началото на войната, съобщава "Асошиейтед прес".

Днес властите в района на Киев, близо до Буча, съобщиха, че са открили телата на няколко жертви, чиито ръце са били вързани зад гърба им.

"Изстрели в коленете ни казват, че хората са били измъчвани. Ръцете им, вързани зад гърба с тиксо, говорят, че хората са били държани като заложници дълго време и вражеските сили са се опитвали да получат каквато и да е информация от тях", посочи Андрий Небитов, ръководител на киевската регионална полиция.

След изтеглянето на руските войски от региона в края на март властите твърдят, че са открили телата на 1316 души.

Шмигал: Броят на цивилните жертви във войната в Украйна е десетки пъти по-голям от този на военните

Шмигал: Броят на цивилните жертви във войната в Украйна е десетки пъти по-голям от този на военните

Това е истински геноцид, според украинския премиер

Началникът на полицията Игор Клименко заяви за агенция "Интерфакс", че криминалните разследвания на смъртта на над 12 000 украинци включват някои, които са били открити в масови гробове. Той посочи, че масовите убийства на хора са в резултат на стрелба на снайперисти от танкове и бронетранспортьори. Телата са открити по улиците и в домовете им, както и в масови гробове. Клименко не уточни колко от въпросните 12 000 жертви са цивилни и колко - военни.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Американския еврейски комитет, че няма пълна информация за броя на телата в масови гробове. Той разказа за убийствата на две деца, загинали заедно с родителите си в мазето на жилищен блок в Мариупол при руска въздушна атака.

Зеленски запита: "Защо това се случва през 2022 г.? Това не е 40-те години на миналия век. Как биха могли да се случват масови убийства, изтезания, опожарени градове и филтрационни лагери, създадени от руските военни в окупираните територии, наподобяващи нацистки концентрационни лагери?".

Amnesty International: Има категорични доказателства за военни престъпления в Украйна

Amnesty International: Има категорични доказателства за военни престъпления в Украйна

Според групата за защита на правата цивилни са били подложени на "безразсъдни стрелби и изтезания"