Над 300 хиляди души подкрепиха призива на сподвижниците на руския опозиционер Алексей Навални за национален митинг в негова подкрепа, съобщи Дойче веле. Уточнява се, че още днес сутринта на сайта на кампанията "Свобода за Навални" броят на хората, които са се регистрирали за акцията, е надхвърлил 300 000.

Подкрепящите инициативата отбелязват на интерактивна карта градовете, в които живеят. Точната дата на протеста засега не е определена - тя ще стане ясна, когато броят на участниците достигне половин милион души.

Силна болка тормози Навални, сподвижници се страхуват за живота му

Силна болка тормози Навални, сподвижници се страхуват за живота му

Искат да бъде освободен от затвора и да бъде прехвърлен в Москва

Припомняме, здравето на Навални значително се влоши, след като беше арестуван и изпратен в наказателна колония

Протестният митинг е само една от проявите, подготвяни от екипа му.

На 17 януари Алексей Навални се върна в Москва, след петмесечно лечение в Германия. Германските лекари спасиха живота му, след като през август миналата година той беше отровен с нервнопаралитично вещество от групата на "новичок" преде да се качи на полет от Томск за Москва. Навални беше транспортиран със самолет, в безсъзнателно състояние, с пряка опасност за живота.

Навални се оплака, че Кремъл го е хвърлил в концлагер

Навални се оплака, че Кремъл го е хвърлил в концлагер

Руската затворническа система успяла да го изненада

Той беше задържан още на летището, а на 2 февруари беше осъден на 2 години и 6 месеца затвор ефективно по обвинение, че е напуснал страната. Руските власти изтъкват, че не е имал право да пътува в чужбина, защото срещу него е имало условна присъда от 2014 г. по дело, свързано с козметичната компания "Ив Роше" - за "мошеничество". Европейският съд по правата на човека обяви присъдата за необоснована и несправедлива, но руските власти игнорираха постановлението на европейските съдии.

На 2 март ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия заради преследването на Навални.

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални
Обновена

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални

Вашингтон наложи санкции на 7 висши представители