Повече от 40 души се явяват в съда в Хонконг, заради обвинение за безредици по време на скорошен протест, който се превърна в насилие, когато хиляди активисти се сблъскаха с полицията в близост до главното представителство на Пекин, предаде "Ройтерс". 

Вълната от протести, която започна в края на април, хвърли бившата британска колония в най-голямата политическа криза след завръщането й в китайското управление през 1997 г.

Това е първият път, когато властите прибягват до използването на обвиненията за безредици и това може да вбеси активисти, които настояват правителството да избягва използването на термина "бунт" да се отнася до демонстрациите.

Съгласно закона на Хонконг, безредиците се определят като незаконно събрание на трима или повече хора, при което всяко лице "извършило нарушение на мира", може да получи присъда от 10 години затвор.

Активисти блокираха жп транспорта в пиков час в Хонконг

Активисти блокираха жп транспорта в пиков час в Хонконг

Някои скандираха "Освободете Хонконг!" и "Революцията на нашето време!"

Стотици се събраха пред съда, скандирайки "революция на нашето време" и "освободи Хонконг", тъй като 44-те са обвиняеми за безредиците.

Девет от подсъдимите бяха освободени под гаранция от 1000 щатски долара. Наредено им е да останат в Хонконг.

От средата на юни протестите ескалират и стават по-чести, понякога затваряйки правителствените служби, блокирайки пътища и прекъсвайки бизнеса, тъй като някои от демонстрациите избухнаха в жестоки сблъсъци между активисти и полиция.

Стотици хора обградиха полицейски участък късно във вторник, скандирайки "освободете мъчениците", след като срещу 44-те активисти бяха с повдигнати обвинения.

Сблъсъци на пореден многохиляден протест в Хонконг

Сблъсъци на пореден многохиляден протест в Хонконг

Полиция и демонстранти се "обстрелваха" с камъни, бутилки, сълзотворен газ и гумени куршуми

Протестиращите бяха арестувани след мирен протест в неделя в парка в града. Протестът бързо се превърна в битка между хиляди черно облечени демонстранти и полиция, които изстреляха гумени куршуми и сълзотворен газ.

Освен, че призовават да бъде отменен законопроектът за екстрадиция, протестиращите поискаха и оставката на градския лидер Кари Лам, независимо разследване за справяне с кризата от полицията и безусловно освобождаване на всички арестувани.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Хонконг

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Хонконг

Протестират срешу бандитите нападнали мирни демонстранти