Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Великобритания Борис Джонсън държат в ръцете си съдбата на търговско споразумение, информира АФП.

Фокусът на преговорите се измести към директните контакти между лидерите, след като двата преговарящи екипа не успяха да се разберат как да споделят достъпа до британските риболовни води.

Урсула фон дер Лайен пое руля на преговорите с Великобритания

Урсула фон дер Лайен пое руля на преговорите с Великобритания

Председателят на Европейската комисия е в постоянен контакт

Запитан дали е възможно постигане на споразумение днес или утре, европейски източник отговори: "Да, но нищо не е гарантирано".

Ако няма пробив през следващите два дни, екипите се очаква да прекратят преговорите заради Коледа, което означава, че ще имат само няколко дни за сключване на сделка преди Нова година.

Със или без търговско споразумение, Великобритания ще напусне единния пазар в полунощ на 31 декември, което ще сложи крайно на половинвековно задълбочено икономическо партньорство.

Борис Джонсън и Фон дер Лайен се договориха да продължат преговорите
Обновена

Борис Джонсън и Фон дер Лайен се договориха да продължат преговорите

Двете страни бяха наложили краен срок неделя

Двете страни имат малки, но дълбоки различия, особено в сферата на рибарството.

Лондон иска да намали дела на европейските рибари от 650 милиона евро улов на година с повече от 1/3, като промените ще бъдат въведени за период от 3 г.

ЕС, особено Франция, Дания и Нидерландия, настояват за дял от 25% за най-малко 6 г.

Фон дер Лайен и Джонсън не постигнаха съгласие по Брекзит, очаква се решение до неделя

Фон дер Лайен и Джонсън не постигнаха съгласие по Брекзит, очаква се решение до неделя

Тричасова извънредна среща...

И отделно има подробности, които трябва да бъдат договорени. Има квоти за повече от 100 различни вида риба. Страните членки искат да разделят квотите поравно.

Главният преговарящ Мишел Барние заяви пред посланиците и евродепутати във вторник, че е отправил последното предложение за рибарството и сега политическите лидери трябва да решат.

"Постигнат е напредък. Много въпроси са предварително затворени или са близо до договаряне", отбеляза висш дипломат, разказвайки какво е съобщил Барние на срещата.

Джонсън и Фон дер Лайен решават съдбата на ЕС и Великобритания

Джонсън и Фон дер Лайен решават съдбата на ЕС и Великобритания

Те ще проведат ключова среща тази вечер

"Но различията за рибарството остават трудни за разрешаване. За съжаление Великобритания не се придвижи достатъчно, за да бъде постигнато справедливо споразумение за рибарството", поясни източникът.

Барние подчертал, че Брюксел ще продължи преговорите до края на годината и след това.

Страните членки са съгласни да продължат преговорите, но един дипломат предупреди, че Барние не е казал пред страните членки дали ще има споразумение утре, преди Коледа, на Нова година или през лятото на 2021 г.

Източник от страна членка коментира, че ако няма пробив в сряда, разговорите могат да бъдат възобновени следващата седмица.

Ако Барние и британският му колега Дейвид Фрост не успеят да се договорят, ще бъдат наложени мита върху търгуваните стоки и храни между ЕС и Великобритания.