Европейски дипломати са призовани да възобновят дипломатическите совалки с Иран след президентските избори в САЩ през ноември или рискуват хардлайнерите в Техеран да поемат по-голям контрол над правителството и икономиката на Ислямската република.

Германия, Франция и Великобритания успяха да запазят единството си на среща в петък, на която се съгласиха да продължат да поддържат ядрената сделка с Иран и да се противопоставят на план на САЩ за връщане на санкции срещу Ислямската република.

САЩ поискаха ООН да удължи оръжейното ембарго срещу Иран

САЩ поискаха ООН да удължи оръжейното ембарго срещу Иран

Ембаргото, което е част от ядрената сделка с Техеран от 2015 г., ще изтече през октомври

Но подписаната през 2015 г. сделка за ограничаване на ядрената програма на Иран виси на косъм, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за първи път обяви, че Техеран не сътрудничи на инспекторите й на два ключови ядрени обекта. МААЕ, включително европейците в организацията, гласуваха призив Иран да сътрудничи.

Има все повече опасения, че споразумението бавно се разпада, освен ако не бъде подета нова политическа инициатива от страна на Запада. Дипломати дебатират дали политическото развитие в Иран вече не е силно против обвързване със Запада и вариантът за възраждане на споразумението е изгубен в близко бъдеще.

Ели Геранмайер, специалист по Иран в Европейския съвет по външни отношения, пише в доклад, че пътят към обвързване все още не е блокиран. Но тя предупреди, че ако Западът не предложи икономически мерки след изборите в САЩ, два ирански консервативни блока ще продължат възкачването си и ще настояват за максимален отпор. Тя подчерта още, че изтеглянето на САЩ от сделката през 2018 г. и бързият упадък на икономиката на Иран са подпомогнали надигането на хардлайнерите.

Експертът предлага европейски дипломатически совалки за постигане на временно споразумение по ядрения въпрос с Вашингтон и Техеран.

Иранската валута с най-голямо обезценяване в историята спрямо щатския долар

Иранската валута с най-голямо обезценяване в историята спрямо щатския долар

Обменните бюра за кратко търгуваха 200 000 ирански риала за един щатски долар