Извършителят на нападението на Лондон бридж в британската столица е поискал помощ за дерадикализация, докато е бил в затвора, но в крайна сметка не му е била осигурена.

Съдебната система на Великобритания – игра на руска рулетка

Съдебната система на Великобритания – игра на руска рулетка

Ние пускаме хора от затвора, осъждаме хора за много, много сериозни престъпления

Това обяви адвокатът на нападателя, цитиран от "Гардиън".

Ваджахад Шариф разкри пред британското издание, че Усман Хан е осъзнал, че екстремизмът е лошо нещо и е признал, че ислямът има своите недостатъци.

Касапинът от Лондон бридж е лежал в затвора за тероризъм

Касапинът от Лондон бридж е лежал в затвора за тероризъм

Властите водят разследване

Хан е един от деветимата членове на вдъхновена от "Ал Кайда" терористична групировка, осъдени за планиране на бомбена атака на Лондонската фондова борса през 2012 г. и откриване на тренировъчен лагер в Пакистан. Това обаче е осуетено от Ми-5 и полицията. Той е бил поддръжник на екстремистката групировка Al-Muhajiroun, базирана на Острова.

Шариф обаче отбеляза, че Хан се е разочаровал от групировката след влизането си в затвора. Адвокатът добави, че има вероятност да е бил потърсен от екстремисти за "прегрупиране" след освобождаването му от затвора. Хан за първи път заговорил да се освободи от ислямския фундаментализъм след осъждането му през 2012 г. и след това многократно е говорил за това в затвора, като за последно го е споменал през 2018 г. преди да бъде освободен.

Борис Джонсън: Затягаме мерките срещу терористи

Борис Джонсън: Затягаме мерките срещу терористи

Мерки на "Даунинг стрийт" 10

Той поиска намеса от експерт за дерадикализация, когато беше в затвора, обяви адвокатът и добави, че клиентът му е поискал това един или два пъти преди да бъде освободен през 2018 г.

28-годишният Хан уби двама души и рани други трима преди да бъде застрелян от полицията при нападение с нож на Лондон бридж в петък следобед. След осъждането му през 2012, той получава присъда с неопределен срок от минимум 18 г. При обжалване през 2013 г. присъдата е намалена на 16 г.

Шариф каза още, че е разговарял с клиента си за последно през март 2019 г. Той поясни, че Хан е бил освободен предсрочно, но всеки ден е трябвало да се явява пред полицията, освен това е носил електронна гривна.

Бой, стрелба и загинал на моста в Лондон

Бой, стрелба и загинал на моста в Лондон

Скотланд Ярд потвърждава тероризъм, има ранени след нападение с нож

Междувременно британският премиер Борис Джонсън коментира, че практиката за автоматично предсрочно освобождаване "не работи". Той смята, че осъдените за тероризъм трябва да си излежават присъдата до последния ден.

В същото време "Скай нюз" информира, че нападателят е бил "ученик и личен приятел" на радикалния проповедник Анжем Чудари. Чудари излезе от затвора през миналата година, след като лежа половината от наложената му присъда от 5 г. и половина през 2016 г. за призив да се подкрепи ДАЕШ ("Ислямска държава").