Федералният прокурор на Германия Петер Франк заяви пред журналисти, че разследващите се опиват да установят дали някой друг е знаел предварително за нападението и дали стрелецът е получил подкрепа по време на атаката, информират медии. 

При подбудена от расизъм и ксенофобия крайнодясна терористична атака 43-годишният Тобиас Ратиен уби девет души в два наргиле бара в Ханау. От полицията разкриха, че мъжът се е самоубил, след като убил 72-годишната си майка в дома им.

43-годишният банкер Тобиас Ратиен автор на атаката в Германия

43-годишният банкер Тобиас Ратиен автор на атаката в Германия

В оставен от Ратиен манифест той изразява крайнодесните и ислямофобските си възгледи

Най-малко шест души са ранени при нападението, включително и един човек, който е със сериозни наранявания, разкри Франк.

Той съобщи, че до тялото на заподозряния е открит пистолет.

Петер Франк каза още, че нападателят има манифест, който съдържа конспиративни теории и расистки материали.

На личната си страница нападателят е качил видеопослания и нещо като манифест, което е в допълнение към неясни мисли и абсурдни конспиративни теории, сочещи към дълбоки расистки възгледи, обясни прокурорът.

Нападението в Германия свързано с ксенофобия и тероризъм

Нападението в Германия свързано с ксенофобия и тероризъм

Вътрешният министър на провинция Хесе заяви, че има ксенофобски мотив зад стрелбата

В манифеста 43-годишният Тобиас Ратиен казва, че мрази чужденците и от други раси, призовава за унищожение на редица държави от Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия.

Питър Нюман, директор на Международния център за изследване на радикализацията и политическото насилие (ICSR) към Кралския колеж в Лондон, е анализирал документа, който е написан на немски език. Нюман пише в "Туитър", че не се подчертава конкретно ислямът, но се посочват държави предимно с мюсюлманско население.

Според Нюман нападателят посочва евгениката като оправдание за избиването на цели народи. Заподозряният твърди, че науката е показала, че някои раси са по-висши.

Външно потвърди, че българин е сред загиналите в Ханау

Външно потвърди, че българин е сред загиналите в Ханау

Установен е контакт с близките на сънародника ни

Експертът отбелязва още, че манифестът от 24 страници е написан на отличен немски език. Няма граматични или писмени грешки, което показва, че е с университетско образование. Действително Ратиен е завършил бизнес администрация.

Манифестът съдържа антисемитски конспиративни теории. Част от документа е посветен на зловредното влияние на "Холивуд", както и че САЩ са контролирани от "правителство в сянка".

Българин сред жертвите при стрелбата в германския град Ханау?
Обновена

Българин сред жертвите при стрелбата в германския град Ханау?

МВнР проверява информацията