Мъжът, обвинен в убийството на 51 души в атаката на джамиите в Крайстчърч, е обвинен в тероризъм, съобщава полицията в Нова Зеландия, цитирана от БиБиСи.

Брентън Тарант е обвинен в "участие в терористичен акт", той вече е обвинен в убийство и за опит за убийство след нападението на 15 март. След това той трябва да се яви в съда през юни. Това е първият случай на обвинен в тероризъм по този закон в Нова Зеландия.

Полицията, която проведе срещи със семействата на жертвите и другите оцелели, за да ги информира за обвинението, преди да бъде обявено, заяви, че се е консултирала с правни експерти и прокурори, преди да вземе решение.

Нападателят, който е държан в изолация в затвора в Оукланд в Пареморемо, последно се яви чрез видеовръзка в съда през април. Тогава съдията разпореди да се подложи на тестове за психично здраве.

Задържаният все още не се е произнесъл по обвиненията.

Гутериш в Нова Зеландия: Създаваме световен план за борба с езика на омразата

Гутериш в Нова Зеландия: Създаваме световен план за борба с езика на омразата

Гутериш посети джамията Al Noor в южния град Крайстчърч, където нападател изби повече от 40 души

Той е обвинен, че е застрелял мъже, жени и деца, докато се молят в две от джамиите в Крайстчърч: джамията "Ал Нур" и ислямският център на "Линуд". По-рано съдия разпореди лицето на 28-годишния да не се показва.

Две седмици след нападението повече от 20 000 души се събраха на служба и поклонение в чест на загиналите.

След това, през април, депутатите в Нова Зеландия гласуваха забрана на полуавтоматичните оръжия, за да се предотврати подобна бъдеща трагедия.

В международен план, министър-председателят Джасинда Ардерн се бори и призовава правителства и технологичните компании да подобрят усилията си за справяне с екстремисткото съдържание онлайн.

"Призивът от Крайстчърч" е в отговор на разпространеното онлайн видео от нападателя, който предаваше на живо атаката, гледана хиляди пъти.

Призивът вече е подкрепен от Австралия, Германия, Индия и Швеция, както и технологични гиганти Facebook, Amazon, Google, Twitter и Microsoft.

САЩ обаче отказват да участват.

Ардърн: САЩ се провалиха в контрола над оръжията

Ардърн: САЩ се провалиха в контрола над оръжията

След трагедията в Крайстчърч, премиерът се обяви за промени