Нова Зеландия гласува ново законодателство за затягане на контрола над притежанието на оръжие, съобщават медии.

119 депутати срещу един в 120-местния парламент гласуваха за прокарване на проектозакон, който беше внесен в понеделник. Новият закон ще влезе в сила от 12 април - по-малко от месец след атаките на 15 март. Плановете за промяна в законодателството бяха съобщени първо от премиера Джасинда Ардърн няколко дни след терора. Правителството въведе незабавна забрана за продажба на такива оръжия.

Нова Зеландия внесе законопроект за забрана на оръжията

Нова Зеландия внесе законопроект за забрана на оръжията

Новият закон ще влезе в сила от 12 април

Промените предвиждат забрана за всички "военни" полуавтоматични оръжия и пълнители с голям капацитет, както и полуавтоматични пушки и помпово оръжие. Не забранява оръжия, които често се използват от фермери и ловци, включително полуавтоматични оръжия с 22 калибър или по-малки с до 10 патрона, както и ловджийски пушки с до пет патрона.

След вота министърът на полицията Стюарт Наш заяви, че нападението в Крайстчърч е показало неадекватните ограничения върху притежанието на оръжие, които са позволили на "твърде много хора" да "получат достъп до тези опасни оръжия с нелегитимни цели".

Само консервативният законодател Дейвид Сиймор гласува против промените. Той разкритикува бързината, с която се подготвя и прокарва законодателството.

Законопроектът ще бъде гласуван още два пъти преди да се превърне в закон.

Facebook обмисля да ограничи видеата на живо след атаките в Нова Зеландия

Facebook обмисля да ограничи видеата на живо след атаките в Нова Зеландия

Компанията е съгласна с призивите, че "трябва да направи повече"

До края на годината се очаква да се прокарат и други промени, включително регистър с имената на притежателите на оръжие, по-стриктни изисквания при издаване на разрешителни за оръжие и по-стриктни правила при съхранението на оръжие.

Преди премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че правителството планира да компенсира притежателите на полуавтоматични оръжия. Пакетът ще струва на правителството между 100 и 200 милиона долара. Но днес вицепремиерът Уинстън Питърс каза пред Radio NZ, че планът ще струва 300 милиона долара.

Хиляди срещу омразата в Нова Зеландия

Хиляди срещу омразата в Нова Зеландия

Митинг в памет на жертвите от Крайстчърч

28-годишният австралиец Брентън Тарант изби близо 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.