Правителството на Нова Зеландия внесе законопроект, който забранява всички оръжия, които са подобни на използваните от нападателя, убил 50 души в две джамии, информира АП.

28-годишният австралиец Брентън Тарант изби близо 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Министърът на полицията Стюарт Наш обяви, че ако депутатите прокарат законопроекта, което се очаква, новият закон ще влезе в сила от 12 април - по-малко от месец след атаките на 15 март. Плановете за промяна в законодателството бяха съобщени първо от премиера Джасинда Ардърн няколко дни след терора. Правителството въведе незабавна забрана за продажба на такива оръжия.

Facebook обмисля да ограничи видеата на живо след атаките в Нова Зеландия

Facebook обмисля да ограничи видеата на живо след атаките в Нова Зеландия

Компанията е съгласна с призивите, че "трябва да направи повече"

Законопроектът е подкрепян от партиите и дори може да бъде прокаран единодушно от всички 120 депутати.

"Това са оръжия, които са създадени да убиват хора", коментира Наш. По думите му едно от оръжията, използвани от стрелеца, е винтовка AR-15. Всички други оръжия, използвани от нападателя, също ще бъдат забранени.

В законопроекта се предвижда забрана за всички "военни" полуавтоматични оръжия и пълнители с голям капацитет, както и полуавтоматични пушки и помпово оръжие.

Проекозаконът няма да забрани оръжия, които често се използват от фермери и ловци, включително полуавтоматични оръжия с 22 калибър или по-малки с до 10 патрона, както и ловджийски пушки с до пет патрона.

По думите на министъра нападателят законно е закупил полуавтоматични оръжия и пълнители с голям капацитет. Той ги е превърнал в бойни оръжия.

Хиляди срещу омразата в Нова Зеландия

Хиляди срещу омразата в Нова Зеландия

Митинг в памет на жертвите от Крайстчърч

"Вратичката, която този терорист е използвал, за да убие 50 души, е напълно недопустима. Затваряме я", закани се Наш.

Законопроектът също налага по-тежки наказания на хора, които са използвали такива оръжия след влизането в сила на забраната. По-късно тази година депутатите възнамеряват да прокарат още промени в законодателството, включително създаване на регистър за следене на притежателите на оръжие.

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

Премиерът на страната Джасинда Ардърн обяви големи промени в законодателството

Правителството възнамерява да компенсира собствениците на забранените оръжия с програма, която ще струва 137 милиона щатски долара. Амнистия разрешава на гражданите на страната да предадат забранените оръжия до 30 септември.

Наш отбеляза, че до момента около 200 души са предали оръжията си, но много чакат програмата за компенсация, която все още не е обявена.

Забраната няма да засегне полицаи, военнослужещи и някои други със специални разрешителни.