Полицията на Германия съобщи, че няма основания да се вярва, че нападателят от Мюнстер е имал съучастници, информират ДПА и АП.

При атаката с автомобил в събота загинаха двама души, а около 20 пострадаха. Шофьорът на автомобила отне живота си секунди след нападението.

Няма пострадали българи при атаката в Мюнстер

Няма пострадали българи при атаката в Мюнстер

Информацията е потвърдена от германските власти

След атаката се разпространи информация, че е имало други хора в автомобила, които са избягали. Но полицията изрази предположение, че той е действал сам.

В същото време прокуратурата съобщи, че все още не е известен мотивът защо 48-годишният германец се вряза с ван в пешеходци в западния град.

Изключен е ислямски тероризъм при нападението в Мюнстер

Изключен е ислямски тероризъм при нападението в Мюнстер

Не е открито взривно устройство при претърсването на гарата

По-късно от полицията съобщиха, че няма признаци за политически мотив.

Властите установиха самоличността на загиналите - 51-годишна от Люнебург и 65-годишен мъж от Брокен. Имената им не се разкриват.

Местни медии информират, че извършителят на нападението е индустриален проектант, който е живеел в Мюнстер. Той е имал психически проблеми, но полицията не може да потвърди тези подробности.

Изглежда, че нападателят е имал психически проблеми, обяви регионалният вътрешен министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, цитиран от "Ройтерс".

Сега знаем, че нападението е извършено от един човек, германец, поясни министърът.

Има много индикации, че човекът е имал психически проблеми. Това трябва внимателно да бъде проучено, добави Ройл.

По думите му няма доказателства за връзка с ислямски екстремисти, заподозряният също така не е бежанец.

Нападателят от Мюнстер - германец с психически проблеми

Нападателят от Мюнстер - германец с психически проблеми

Няма данни за пострадали българи

Във вана са открити незаконни пиротехнически средства, които са направени като фалшиви бомби, а също така фалшив пистолет и оръжието, с което си е отнел живота.

Властите са нахлули в апартамента на извършителя в събота вечерта. Полицията е открила още пиротехнически средства и "неизползваем автомат "Калашников".

Телевизия ZDF съобщи, че полицията е претърсила апартамента му и че той е имал контакти с крайнодесни екстремисти, но няма доказателства той да е бил крайнодесен.

Полицията съобщи, че нападателят е на 48 г. Според вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung извършителят се казва Йенс Р., който е живеел на 2 километра от мястото на престъплението.

Бус се вряза в тълпа в Мюнстер, има загинали
Обновена

Бус се вряза в тълпа в Мюнстер, има загинали

Нападателят се е самоубил

Полицията обяви, че някои от пострадалите са опасност за живота.

Местният всекидневник Muenstersche Zeitung пише, че извършителят на атаката намекнал преди седмица, че планира да си отнеме живота в имейл до приятели и че е известен на властите за извършено в миналото насилие и дрога, но полицията не може да потвърди.

Днес вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер ще посети мястото на атаката.

Мюнстер е популярен университетски град с 300 000 жители. Той също така е известен като туристическа дестинация и средновековно селище, въпреки че е обновен след масово унищожение по време на Втората световна война.

Градът е разположен на около 400 километра западно от столицата Берлин.

Предотвратиха терористична атака на полумаратона в Берлин
Обновена

Предотвратиха терористична атака на полумаратона в Берлин

Четиримата заподозрени са свързани с Анис Амри