Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че отношенията между САЩ и Китай "никога не са били толкова нефункционални, колкото днес" и предупреди, че ескалиращото напрежение между двете световни сили рискува да раздели света на "два блока".

"Тези разделения, именно икономическото разделение, рискува да създаде два блока, с две доминиращи валути, с два броя търговски правила, два различни интернета, две стратегии в изкуствения интелект и след това, неизбежно, двe геостратегически и военни стратегии", каза той пред списание "Тайм".

"Това е огромен риск за света", предупреди Гутериш.

В момента САЩ и Китай са в сблъсък на много нива и в много сфери, които включват всичко от интелектуалната собственост до произхода на коронавируса и човешките права. Напрежение между световните сили имаше и преди администрацията на Доналд Тръмп. Правителството на президента Барак Обама се опита да се противопостави на засилващото се военно присъствие на Китай в Южнокитайско море и да ограничи икономическата мощ на Пекин с политики като Транстихоокеанското партньорство. Тръмп ескалира напрежението със започването на търговска война, отделно обвинява Китай за пандемията от коронавирус.

"Ние всички имаме различни интереси. Не е лесно да се обедини международната общност. Но заплахите и несигурността пред нас трябва да ни принудят всички да разберем, че това, което ни обединява, е по-важно от това, което ни разделя", поясни Анотниу Гутериш.

Той също призова богатите държави да помогнат на по-бедните в борбата с коронавируса.

Гутериш изрази притесненията си от национализма в създаването на ваксина.

"Или всички ще се справим със заболяването, или никой няма да се освободи", смята той.

Генералният секретар на ООН също призова държавите да поемат по-голям ангажимент в борбата с климатичните промени.