Великобритания трябва да се подготви да напусне ЕС без споразумение, обяви бившият външен министър Борис Джонсън, който е фаворит за премиер на Обединеното кралство, цитиран от "Ройтерс".

"Ние ще напуснем ЕС на 31 октомври със или без споразумение", обяви той по време на Швейцарския икономически форум.

На Острова поискаха предсрочни избори след оставката на Мей

На Острова поискаха предсрочни избори след оставката на Мей

Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин приветства решението на премиера Тереза Мей

"Начинът да постигнем добро споразумение е да се подготвим за Брекзит без сделка", поясни Джонсън.

Великобритания може да изгради "фантастични отношения за свободна търговия" с Европа, след като напусне ЕС, но също може да бъде борец за международна свободна търговия, каза още той.

Джонсън направи коментара малко след решението на премиера на Великобритания Тереза Мей, която обяви, че подава оставка на 7 юни.

Претендентите за поста на Мей

Претендентите за поста на Мей

Борис Джонсън е фаворит

Междувременно председателят на влиятелния Комитет 1922 към Консервативната партия сър Греъм Брейди потвърди, че обмисля да се кандидатира за премиер, след като се оттегли от поста.

В същото време външният министър Джереми Хънт потвърди, че ще се бори за мястото на Мей.

Борис Джонсън е фаворит за министър-председател на Великобритания. Проучване показва, че 28% от британците вярват, че Джонсън ще бъде добър премиер. Според сондажа на YouGov, в който са участвали 1586 души, вътрешният министър Саджид Джавид е вторият най-предпочитан консерватор с 19%. 16 на сто вярват, че министърът на екологията Майкъл Гоув ще бъде добър премиер.