Американската космическа агенция NASA работи по генетично проучване върху близнаци, за да установи как се "включват" и "изключват" човешките гени в условията на космическото пространство.

"Едно от най-вълнуващите неща беше това как гените функционират в космическото пространство - видяхме истинска експлозия, като фойерверки." - споделя изследователят Крис Мейсън.

"В това проучване ще можем да видим хиляди промени в гените, как те се включват и изключват. Това се случва когато астронавтът отива в космоса. Някои процеси продължават и известно време след връщането на Земята." - допълва той.

Учените са изследвали астронавта Скот Кели след завръщането му от космоса през март 2016 г., като са сравнили резултатите с тези на неговия брат-близнак Марк Кели, който е пенсиониран астронавт.

На екипа предстои анализ на още много сравнителни данни.

"Изследването дава една от най-задълбочените представи за човешката биология." - коментира Мейсън.

По думите му, то поставя основите на разбирането за молекулярните рискове при пътувания в космоса. Учените се надяват проектът да им даде възможност да разработят методи за превенция на нежеланите генетични промени.

Очаква се пълните резултати от изследването да бъдат публикувани през 2018 г.

Задачата, която стои пред програмата на NASA за проучване на човешката биология Human Research Program (HRP) е откриването на най-ефективните методи и технологии за опазване на здравето на астронавтите при пребиваване в космоса.

По HRP се финансират повече от 300 проекта в престижни университети, болници и центрове на NASA. В програмата са включени над 200 учени.