Американската космическа агенция NASA днес празнува 60 години от основаването си с кадри от историята и планове за бъдещето.

На днешния ден преди шест десетилетия президентът Дуайт Айзенхауер подписва закона за създаването на агенцията. Дни по-късно - на 8 август 1958 г., той номинира за неин първи директор Кийт Гленън, а за първи заместник-директор Хай Драйдън. Показателен за ролята, която се отрежда на NASA, е фактът, че двамата полагат официална клетва пред президента в Белия дом - на 19 август 1958.

Снимка 370866

Източник: NASA

През годините се изгражда общност, която надхвърля границите на САЩ и се превръща в глобално начинание като мащаби и постижения.

Шест екипажа на NASA осъществяват кацания на Луната в рамките на програмата "Аполо". Първият такъв полет е с "Аполо 11" през 1969 г. На 21 юли Нийл Армстронг - първият земен пратеник на друго космическо тяло, стъпвайки върху лунната повърхност произнася знаменитата фраза "Малка стъпка за човека, огромна крачка за човечеството". Заедно с него до Луната достига Едуин Олдрин, а третият член на екипажа - Майкъл Колинс, пилот на командния модул, остава в орбита около земния спътник.

НАСА публикува видео от първото стъпване на Луната

НАСА публикува видео от първото стъпване на Луната

Оригиналният запис е изгубен още през 70-80-те години

На Луната стъпват и екипажите на "Аполо 12", "Аполо 14", "Аполо 15", "Аполо 16" и "Аполо 17".

Междувременно към границите на Слънчевата система са изстреляни безпилотните апарати на "Вояджър 1" и "Вояджър 2", носещи послание от човечеството към други разумни същества, които биха могли да срещнат в космоса.

NASA празнува 40-годишнината на „Вояджър”

NASA празнува 40-годишнината на „Вояджър”

Учените продължават да поддържат връзка с двата космически „пътешественика”...

И днес те продължават пътешествието си - вече в извън пределите на нашата система, надминавайки всички предварителни очаквания. Мисията "Вояджър" разшири хоризонта на познанието за близките планети и техните спътници до неподозирани преди това мащаби. Пося надеждата, че може би в океана на юпитеровия спътник Европа има живот.

Резервните двигатели на Вояджър 1 заработиха след 37 г. бездействие

Резервните двигатели на Вояджър 1 заработиха след 37 г. бездействие

Т. нар. тръстъри, които контролират положението...

Следват изключително успешните безпилотни мисии на Марс, откритията на "Касини" на Сатурн, продължаващата мисия на "Джуно" край Юпитер.

Сбогом, Касини! Беше невероятно приключение...

Сбогом, Касини! Беше невероятно приключение...

Учените изпратиха с аплодисменти своето творение...

Не на последно място - телескопът "Хъбъл" и другите подобни програми за изучаване на дълбокия космос, които показаха, че вселената е много по-"населена" с планети, отколкото се предполагаше.

Днес NASA е многохилядна световна общност от учени и доброволци. През последните години придоби популярност понятието "граждански учен" - любители от цялата планета, които работят с масивите от данни, получавани от безпилотните апарати. Те са толкова обемни, че професионалните учени не биха могли да ги обхванат без подкрепата на доброволците.
Изучаването на космоса вече е споделена мечта.

Над хоризонта изгрява... Земята

Над хоризонта изгрява... Земята

Исторически гледки от космоса...