Мисията на сондата "Касини" около Сатурн завърши ефектно, а създателите й отдадоха почит на своето творение с аплодисменти и малко тъга.

За 13-те години от своето космическо приключение "Касини" промени радикално представите ни за шестата планета от Слънчевата система и надмина всички първоначални очаквания, напомня Би Би Си.

Апаратът "видя" чудовищни бури, в атмосферата на Сатурн, изследва взаимодействието на ледените частици в неговите пръстени, направи вълнуващи открития за неговите спътници и дори откри условия за живот на толкова отдалечено от слънчевата топлина място.

След като горивото на сондата беше почти изчерпано, изследователите предпочетоха тя да завърши мисията си с гмуркане към гигантската планета, вместо да остане на свободен дрейф. Решението за това беше взето, за да се предпазят от евентуално замърсяване спътниците на Сатурн, особено Енцелад и Титан със забележителната им природна среда.

„Касини” приключва мисията си с гмуркане към облаците на Сатурн

„Касини” приключва мисията си с гмуркане към облаците на Сатурн

Последна обиколка около планетата...

Учените от NASA насочиха сондата към газовия гигант, където тя се разпадна при навлизането в плътните слоеве на атмосферата от високите температури. В тези условия апаратът би могъл да функционира не повече от 45 секунди.

Сигналът от "Касини" прекъсна точно според предвижданията - в 05:55 ч. калифорнийско време, на 15 септември.

Краят на мисията беше обявен от нейния ръководител Ърл Мейз в центъра за управление в Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния.

"Поздравявам ви всички. Това беше невероятна мисия, невероятен космически апарат и всички вие сте невероятен екип." - обърна се Мейз към колегите си. Последваха, аплодисменти и прегръдки. Удовлетворение от постигнатото и малко тъга от края на космическия пътешественик, изпратил към Земята безценни открития.

Снимка 313076

Източник: NASA

В началото на мисията, когато започнаха да пристигат първите снимки от "Касини", учените ги нарекоха "картички от Сатурн".

Първо бяха кадрите от Титан - като оживял фантастичен филм. През 2005 година апаратът спусна към повърхността на спътника малкия робот "Хюйгенс". Той засне удивителни пейзажи с потоци от течен метан, обградени от каменисти брегове, езера и реки от течни въглеводороди.

Благодарение на "Касини" научихме, че на Титан има "вулкани", бълващи лед, и огромни дюни с подобен на пластмаса пясък.

Тайните на Енцелад се оказаха още по-вълнуващи. "Касини" откри, че под ледената му покривка има топъл океан, който може да крие в дълбините си живот. Подобен океан има и на юпитеровата луна Европа, но Енцелад е уникален заради геотермалната си активност.

Снимка 313077

Източник: NASA

"Касини" прелетя между мощни гейзери, изригващи от повърхността на спътника.

Учените вече обсъждат възможността за нова мисия, която да изследва тайните на Енцелад.

В последния ден на "Касини" те се събраха в Калифорнийския технологичен институт и проследиха на огромни екрани сигнала на сондата.

Изследователите споделиха емоциите си в този исторически момент.

"Тъжно ми е сега, и през цялата седмица ми беше тъжно. Знаехме, че това ще се случи, "Касини" изпълни своята мисия абсолютно точно, както очаквахме от него. Обзалагам се, че сега имаме и уникални данни за атмосферата на Сатурн." - споделя ученият от Корнелския университет Джонатан Лунин.

"Когато поглеждам към мисията на "Касини", виждам 13-годишен маратон от научни открития. И този последен момент е просто финалната права. Тук ние празнуваме успешното завършване на бягането." - коментира доктор Линда Спилкър.

След славния край на "Касини" на учените ще са нужни десетилетия, за да изучат в детайли получените от апарата данни.

"Шегувахме се, че дори последните няколко секунди на "Касини", които са нашето първо запознаване с атмосферата на Сатурн, могат да бъдат тема за дисертация." - разказва Майкъл Уоткинс, директор на лаборатория в NASA.

А има още толкова загадки и предизвикателства...